"Планираме да направим открит археологически парк, има и перспектива при връзката "Тракия" - "Южен". Част от артефактите на Пловдив може да се изложат на това място, да има залесяване, да изградим детски атракции", това заяви ресорният заместник-кмет Пламен Панов при посещение днес на Голямата могила в район "Южен" пред Plovdiv24.bg.

"След три години сме на финалния етап на разкопките. Тук в района е имало около 50 могили, но е останала само тази. На практика разкопките се провеждат трета година. През първата година открихме, че на върха на самата могила е имало средновековна църква от 12-13 век с некропол около нея", посочи на свой ред доц. д-р Костадин Кисьов – директор на Археологическия музей.

През тази година открихме нещо много интересно - имало е подход и трасиран път с пътна настилка, обслужвал самата църква.

Пловдивските археолози са установили, че могилата е издигната заради тракийския храм, а не заради църквата. 

"Това е много интересен случай - унаследяване на култово-религиозно място. За първи път върху могила се открива църква, но това разположение не е случайно. Явно тук имаме християнски храм, на това място е имало свещен храм и е било култово свещено място на хората от Филипопол, обясни доц Кисьов.

В основата на могилата е открит тракийският храм - миналата година е намерено и обследвано само източното помещение, където няма останки от погребение, нито от кремация, нито от трупополагане. Храмът е дълъг 10 метра, а централното помещение е 4 метра на 4 метра. Има изграден триъгълен фронтон, има входна рамка, влиза се от запад и се влиза в източното помещение, което се е използвало за обреди.

Тази година е проучено западното помещение. По думите на доц Кисьов, архитектурата е изключително интересна. Това е първият тракийски храм и по начина на изграждане и по използване на строителни технологии" Датиран е от 3 век преди Христа, а най-ценното е, че като архитектура и паметник е добре запазен, което означава, че може да се направи пълно възстановяване на храмовата постройка. Има много останки от глинени съдове и от седем вида домашни животни, но има и от елени.

"Тук има техника, използвана за строителство от племето на бесите, одрисите. Това изграждане е без аналог. Това е периодът на Филипопол и Пулпудева, краят на 3 век преди Христа и е обслужвало местното население през онзи период. На мястото има и останки от постройки от османския период", коментира още доц. Кисьов.

Той обясни, че има за проучване още 30 сантиметра. 

"Когато насипват насипа, съоръжението все още се е използвало. В Старосел е същата ситуация - дори и да са функциониращи гробниците - взимат останките на мъртвите и ги препогребват, където отиват, затова в онези гробници имало малко предмети при разкопките", сподели директорът на Археологическия музей.

Храмовата постройка е уникална заради начина на изграждане. Използвана е стара сграда, но начинът на изграждане, колкото и да е примитивен, е използван и след това от местното население като техники и технологии.

Във Филипово и в Брестовица имаме три гробници, като те са строени по подобие на тази гробница, обясни доц. д-р Костадин Кисьов.

Най-важното е, че всичко може да къде възстановено във вида в който е бил, защото всичко е запазено, акцентира той.

600 000 лева сме отделили за разкопки тази година. Археология се открива навсякъде в Пловдив - Бетонен мост, Източната порта, Небет тепе. Продължаваме работата по Брезовско шосе, коментира кметът Костадин Димитров.