Археолозите, които работят на обекта на старата могила "Яса тепе", под Брезовско шосе, са в процес на изчакване. Засега нищо не зависи от тях. Едно е сигурно, че обектът трябва да бъде завършен, след като бъде изцяло проучен. На този етап  обаче, те отново зависят от строителя и общината.

"Прочетох някъде, че нямаме лиценз. Но аз имам разрешение още от месец април, което ми е издадено от Национален археологически институт. Ние сме готови за разкопки още от 1 април, но проблемът не е в нас и не знам дори какъв е проблемът". Това каза за Plovdiv24.bg ръководител на проучването археологът Десислава Давидова.

Тя обясни, че са били готови да започнат още на 1 април, но после е имало отлагане по различни причини. 

"Аз чакам да ме уведомят кога е възможно да започнем, но досега не са ме уведомили. Все още не знам как ще работим. На последната среща, преди месец, строителят каза, че не е възможно два екипа да работим, така както искахме. Така веднага се удължава срокът на работа. Вече безвъзвратно загубихме три месеца от тази година и няма как да ги наваксаме".

Археологът Давидова не знае откъде се появяват проблемите за този проект, но отбеляза, че в момента, в който общината каже, че всичко е уточнено, те ще започнат работа. 

"Има някакъв анекс, който трябваше да се подпише, но той не се подписва, не знам по какви причини. Строителят каза, че ще броят от 4 до 6 седмици от подписването на анекса за започване на работа на обекта. Ако сега са го подписали, бройте от 4 до 6 седмици. Ние сме готови още от 2022 година, но този проблем стои така.

Първо, защото не беше включен в проекта, че се преминава през паметник от национално значение. И след като не се взеха адекватни мерки по времето на Здравко Димитров през 2022 година, сега ние сме най-удобната дъвка", добави Десислава Давидова.

Тя обясни още, че тази част от археологията, наречена праистория, е със специфична работа. Те работят всичко на ръка и са ускорили тази методика.

"Ние сме на терен и най-удобно е на нас да се излива гневът. Напоследък от общината декларираха, че ще организират по-добре маршрутите на обходите, по организацията на движението, което беше един от най-наболелите въпроси. Ако успеят да го направят, това ще бъде разтоварване на напрежението, да могат гражданите да не си разбиват колите и да стигат до работните си места, без да ходят по 1 км пеша. Да се надяваме, че това ще е така, ще се реши този проблем", каза още археологът.

Давидова обясни още, че нито един от археолозите не иска да работи в такива условия в градска среда и не иска там да векува, защото това е изтощително. 

И добави, че от археологическия обект "Яса тепе" са останали точно 100 метра, които трябва да се проучат. Но те са в същинската част на могилата и работата там не може да напредва така бързо. Тези сектори се обработват за 15-17 дни. Започва се под настилката, заради шосето, което е съществувало. Веднага под настилката се започва самата селищна могила. И от там се измерват още 4-5.5 метра, в зависимост от нивелацията на терана. Всичко това се маха на ръка.

При предишните условия - начало от април и с два екипа, работата на археолозите трябваше да бъде приключена за 130 дни, за да се справят. Но при новите условия това не може да се каже.

"Ако трябва да се започне работа от 1 юли, както бе оповестено, то аз още не съм получила известието на изпълнителя. Очевидно е, че имат някакви други дейности, или проблеми, и не знам какво още. От самата фирма изпълнител трябва да се обадят. Те самите декларираха, че след подписването на този анекс с общината, им трябват между 4-6 седмици за започване на работа. В момента, в който се обадят, че те започват, ние ще бъдем там", увери археологът Десислава Давидова.