Когато говорим за отпадъци, винаги успоредно върви някакво притеснение у хората какво се случва с тях“. Това заяви на пресконференция арх. Надежда Пампорова, председател на една от политическите структури в Добрич и инициатор от години на много граждански инициативи в града, които имат за цел да насърчат социалната активност на местните хора в полза на общността, предаде кореспондентът на Радио "Фокус" – Варна. Заявената позиция е в контекста на проект, който предстои да бъде реализиран - за разширяване на Регионалното депо за битови отпадъци край село Стожер. То обслужва всички осем общини в област Добрич и Община Никола Козлево в област Шумен. Вече е възникнала необходимост депото да бъде разширено и е стартиран такъв процес. От друга страна съществуват притеснения дали новият проект няма да има негативен ефект върху околната среда в района, според арх. Пампорова, която изразява не само своя лична позиция, но и тази на будни граждани, по думите й, хора със съзнание за грижа за природата и нейното опазване, а от там и на здравето на хората.

"Проблемът, който възниква в момента, е предизвикан от проекта за развитие на сметището край село Стожер, а именно появата на пречиствателната станция (всъщност тя вече е изградена, но не е въведена в експлоатация) и отпадните води, които трябва да минат през нея, излизайки от клетките с отпадъци. Когато говорим за такива клетки, става дума за клетки, които са 17 - 20 - 30 дка едната клетка. Тези клетки не могат да бъдат защитени от дъждовете. Освен това в тях се събират отпадъците след сепарирането им. Сред тях има и органични отпадъци, които предизвикват гниене и замърсяващи процеси. Това налага появата на пречиствателна станция, която да освободи водите от вредните съставки и според проекта, който вече е направен, с 9-километрово трасе (тръба), тези води трябва да достигнат до действащ воден басейн. В случая този обект е Суха река, в онази нейна част, която не е суха. Съвсем резонно е притеснението на хората какво точно ще се излива в нея“, посочи арх. Пампорова.

Тя подчерта, че процесите у нас до сега показват едно много високо ниво на недоверие въобще към институциите и всякакви нови начинания пораждат подобни страхове. Най-близкото място, където ще бъде усетено въздействието от вливането на тези води, е село Ново Ботево. Местните жители там вече наблюдават проблеми с рибата например и имат опасения за бъдещи проблеми с флората и фауната, отбеляза арх. Надежда Пампорова. Към момента няма все още заустване в този район, "но тъй като пречиствателната станция се намира в началото на дере, по естествен начин водите така или иначе стигат до там“, коментира арх. Пампорова. Желанието е въпросът да бъде проучен много сериозно. Вече е осъществен контакт и с управителя на Регионалното депо край село Стожер. На този етап отпадните води от сметището се извозват чрез цистерни до други пречиствателни станции, което е скъп процес и недостатъчно ефективен, а това налага намиране на трайно, качествено и прирордосъобразно решение.



Жулиета НИКОЛОВА