Директорът на театъра в Смолян Румен Бечев вече е в Икономическа полиция в Пловдив, където се разпитва. Все още на Бечев не е повдигнато обвинение. Прокуратурата в Пловдив ще решава за това утре, съобщи специално за Plovdiv24.bg наблюдаващият прокурор Галин Гавраилов. Днес, след медийните му изяви по една от телевизиите, Румен Бечев е бил доведен в полицията в Пловдив. 

Директорът на Театъра в Разград Левон Манукян все още не е платил гаранцията си от 50000 лева, съобщи още Галин Гавраилов. От вчера той е с наложена марка за неотклонение "парична гаранция", като срокът, в който трябва да бъде внесена гаранцията е 10-дневен, до 10 октомври. Той обаче е бил освободен от ареста още вчера. 

Левон Манукян е обвинен за фиктивни назначения, с което е ощетен бюджетът на  Министерството на културата, като присвоените средства са в размер малко под 1 милион лева, съобщиха от прокуратурата.

Той е сключвал временни трудови договори за по три месеца, но хората никога не са работили реално в театъра. Получавали са парите и после са ги предавали на един от обвиняемите - Атанас Георгиев, който е осъществявал набирането им.

Четирима души са с повдигнати обвинения.

Съдът в Пловдив остави в ареста програмиста Петко Писков, считан за мозък на схемата. Днес директорът на театъра в Смолян каза, че именно Писков е предлагал хора за временни назначения и в неговия театър като техният брой е бил около 30-сет души.