Варненският апелативен съд потвърди законосъобразността на определение на Варненския окръжен съд, с което е била взета най-тежката мярка за неотклонение на мъж, обвинен в държане с цел разпространение на високорискови наркотици. В рамките на производството са били иззети 0.43 гр. кокаин и 137,59 гр. коноп.

Представителят на обвинението акцентира на предходните двукратни осъждания на Е. Ш. – за държане на наркотици и за държане с цел разпространение. Лоши са данните и за личността на студента – той контактува с лица от криминалния контингент и няма законни доходи.

Адвокатът помоли за по-лека мярка за неотклонение, която ще даде шанс на 25-годишния мъж да се поправи и превъзпита. Той не е трудово ангажиран, защото разчита на издръжка от семейството си, тъй като следва висше образование и е завършил 4-ти курс, обясни защитникът.

Апелативният съд съобрази, че жалбоподателят е привлечен за тежко умишлено престъпление. Достатъчно данни сочат съпричастността му към престъплението: резултатите от извършените процесуално-следствени действия, експертна справка на иззетите вещества, разпит на свидетели. Реална, а не хипотетична е опасността той да извърши престъпление от същия вид. За това се съди от характеристичната му справка и от предходната му съдимост. В предходен близък период и отново в рамките на обучението си в университета Е. Ш. е получил две присъди, свързани с наркотични вещества. Освен това свидетел е посочил пред разследващите, че се е снабдявал именно от обвиняемия със забранени субстанции. Предстои този свидетел на бъде разпитан и пред съдия, което разкрива опасност обвиняемият да му въздейства и да извърши престъпление против правосъдието.

По тези съображения Апелативен съд – Варна потвърди задържането под стража на обвиняемия в държане с цел разпространение на два вида наркотици млад мъж. Определението не подлежи на обжалване.