Районният съд в Кюстендил остави в ареста 25-годишен грузински гражданин, привлечен като обвиняем за това, че с цел да набави за себе си имотна облага, противозаконно е подпомагал чужденци да преминат в страната в нарушение на закона, съобщиха от пресцентъра на Окръжен съд – Кюстендил. Деянието е извършено с лек автомобил, софийска регистрация.

Става въпрос за 11 лица, едно от които не е навършило 16- годишна възраст, всички  представящи се за граждани на Република Сирия. Те са установени на пътя Кюстендил – Дупница. Съдът, под председателството на съдия Калин Василев уважи искането на Районна прокуратура за вземане на най- тежката мярка за неотклонение, спрямо грузинския гражданин.

При проведените до момента процесуално- следствени действия в хода на досъдебното производство – привличане и разпит на обвиняемия, разпит на свидетели, са събрани доказателства и е формирана определена доказателствена съвкупност, от която не се разколебава изводът за съпричастността на обвиняемия към деянието. Налице са данни, че с поведението си се е отклонил от извършване на проверка спрямо него от служители на полицията. Макар обвиняемия да не е осъждан на територията на Република България, то той няма постоянен адрес в страната, не говори български език, не работи на територията на България. Съдът счита, че има опасност, както от укриване, така и от извършване на престъпление.

Определението подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Кюстендил, в 3- дневен срок.