186 години от рождението на Васил Левски бяха отбелязани във Велико Търново, предаде кореспондент на "Фокус“.

Пред паметника на Дякона бяха положени венци и цветя. От името на Община Велико Търново почит изказаха зам-кметът проф. Георги Камарашев и председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдоновов. В събитието се включи и областният управител инж. Георги Гугучков, който също поднесе венци и цветя.

Церемонията уважиха още заместник областният управител Станислав Николов, заместник ректорът на ВТУ "Св. св. Кирил и Методий“ доц. д-р Анна Иванова, началникът на НВУ бригаден генерал Иван Маламов, представители на Общински комитет "Васил Левски“, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, общински съветници и граждани.

Церемонията започна с приемане на строя от Началника на Националния военен университет и продължи с поетичен рецитал и слово на бригаден генерал Иван Маламов.

След поднасянето на венци и цветя Почетният караул на Националния военен университет премина пред паметника на Апостола в тържествен марш.

Честването бе организирано от Община Велико Търново и НВУ.

"Васил Левски е икона на искреното и безкористно родолюбие! В представите му Търново е градът, който най-силно пази българския дух! Наш дълг е да помним и пазим заветите му и да учим децата и младите хора да обичат България!“, припомни инж. Гугучков.