Апелативният съд в Пловдив отказа да промени мярката за неотклонение на кипърския бизнесмен Анастасиос Симилидис-Тасо, предаде репортер на Радио "Фокус"- Пловдив. Той остава в ареста, с мярка за неотклонение "задържане под стража“.

Адвокатът му Красимир Елдъров представи пред съда медицински документи, според които на Тасо му предстои операция в "Пълмед“, заради проблеми със стомаха и поиска допълнителна съдебно –медицинска експертиза, която да потвърди това. Съдът обаче не прие това, като счете, че от документите не може да се направи ясно предположение, че това се налага.

В съдебната зала днес присъства и втората жена на кипъреца, с която живее на семейни начала в Белащица. Стана ясно, че бизнесменът реално е изправен пред трудната задача да се грижи общо за 5 деца – 4 от първата му съпруга, с която е в процес на развод, и за още едно бебе от настоящата му жена. Тасо също поиска от съда по-различна мярка от "задържане под стража“, за да има време да "организира живота си“ и да се погрижи за децата и за бизнеса си. "Иначе нямам проблем да бъда приведен в Кипър“, каза още бизнесменът. Той директно поиска "домашен арест“ с гривна за неотклонение, или "гаранция“.

Прокуратурата не се съгласи с това, заради наличните факти за личността – множество тежки престъпления, две от които у нас. Европейската заповед за арест съдържа описания на множество тежки умишлени посегателства, извършени в 10 държави. Според прокуратурата има реална опасност той да се укрие.  

В крайна сметка, съдът го поряза, като не се съгласи да промени мярката му за неотклонение. "Очевидно е, че вие имате възможност да организирате живота си навън, извън България и дори извън Кипър“, каза съдията. Според нея опасността от укриване е много голяма и затова не е подходяща мярка за неотклонение "домашен арест“, или друга различна от "задържане под стража“.

Тасо мина и през Окръжния съд в Пловдив днес, където трябваше да се гледа неговата екстрадиция. Заради необходимостта от превод на многото документи делото за екстрадицията му бе отложено за 5 май, от 15.15 часа.

Цветана ТОНЧЕВА