Състав на Апелативен съд – Велико Търново остави в ареста мъж, обвинен в убийството на 17-годишно момче. От пресцентъра на институцията уточняват, че престъплението е извършено на 29 ноември тази година в землището на град Кнежа, като обвиняемите са двама. Най-тежката мярка "задържане под стража“ им е наложена от Окръжен съд – Плевен, а апелативните магистрати във Велико Търново я потвърждават.

Обвиняемият е обжалвал определението на Окръжен съд – Плевен, с искане за определяне на по-лека мярка за неотклонение, с мотива, че не са налице достатъчно доказателства за обосновано предположение за авторство на деянието, както и за останалите две предпоставки по чл. 63 от НПК – опасност лицето да се укрие или да извърши престъпление.

Съставът на Апелативен съд – Велико Търново, намира, че жалбата е неоснователна. Въззивният съд приема извода на ОС-Плвен, за необходимост от взимане на мярка за неотклонение "задържане под стража“ за съобразен със закона и събраните доказателства, а също така споделя и напълно мотивите на първоинстанциония съд. Наличните по делото доказателства дават основание да се приеме, че в конкретния случай е налице реална опасност при евентуално взета по-лека мярка за неотклонение по отношение на обвиняемия, същият да извърши и други действия, насочени към осуетяване разкриването на обективната истина, да се отклони и укрие от досъдебното производство и да извърши престъпление.

Определението на Апелативен съд – Велико Търново, е окончателно и не подлежи на обжалване