Апелативен съд – Варна потвърди задържането под стража на обвиняем в притежание и разпространение на наркотици, съобщиха от пресцентъра на съда.. 67-годишният Али М. е привлечен към наказателна отговорност за това, че на 1. декември във Варна държал с цел разпространение 1,49 гр. марихуана, разпределена в 4 полиетиленови пликчета и 0,82 гр. амфетамин, в 5 пликчета. Освен това той разпространил марихуана на друго лице.

Държавното обвинение поиска от апелативната инстанция да остави без уважение жалбата му срещу определената от Окръжен съд – Варна мярка за неотклонение. Свидетелски показания, извършени претърсвания и изземванията доказват, че обвиняемият е съпричастен с деянието, за което му е повдигнато обвинението. При по-лека мярка, има опасност да извърши друго престъпление. Али М. помоли да бъде под домашен арест.

След цялостна въззивна проверка, Апелативният съд намери, че първоинстанционният Окръжен съд – Варна с точни и логически верни съображения е аргументирал наличието на обосновано предположение за съпричастността на Али М. Гласните доказателства свидетелстват, че не става въпрос за изолиран акт, а за продължителна противоправна деятелност, свързана с разпространение на различни по вид наркотици.

Обществената опасност и трайната обвързаност с престъпната дейност също обосновават задържането под стража. Съдът не намери здравни или социални обстоятелства, които да правят несъвместими условията на следствения арест с личността му. Неотносими са сведенията, които обвиняемият изложи в съдебното заседание – че има близки, за които е отговорен. Непълнолетните лица в домакинството не попадат под неговите грижи.

Определението, с което Варненският апелативен съд потвърди задържането под стража на Али М., е окончателно.