Апелативен съд – Бургас потвърди присъда за тежко пътно произшествие с три жертви, съобщиха от Апелативен съд - Бургас. Окръжният съд в гр. Сливен е признал подсъдимия Сашо Р. за виновен в това, че на 10.09.2020 г. на път II-66, в землището на гр. Нова Загора, при управление на лек автомобил марка "Форд“- "Фиеста“, в посока от гр. Стара Загора към гр. Нова Загора, с превишена скорост -101 км/ч., навлязъл в лентата за насрещно движение, с което нарушил правилата за движение, регламентирани в ЗДвП, блъснал движещия се в насрещната лента автомобил марка "Тойота Ярис“ и по непредпазливост причинил смъртта на трима души, като случаят е особено тежък, поради което и на основание чл. 343, ал. 3, б. "б“, предл. 2, вр. чл. 342, ал. 1 от НК, вр. чл. 54, вр. чл. 58а, ал. 1 от НК му е наложено наказание "лишаване от свобода“ за срок от шест години и осем месеца, което да изтърпи при първоначален строг режим. На подсъдимия е наложено и наказание "лишаване от право да управлява МПС“ за срок от седем години. Делото пред първоинстанционния съд е преминало по реда на съкратеното съдебно следствие. Определеното наказание преди редукцията е в размер на 10 години "лишаване от свобода“.

Присъдата е обжалвана от защитника на подсъдимия с искане за по-ниско наказание и оправдаване на Сашо Р. по обвинението за наличие на "особено тежък случай“. Постановеният съдебен акт е обжалван и от поверениците на частните обвинители - наследниците на двама от пострадалите мъже, които твърдят, че наложеното наказание е занижено, тъй като не е съобразено с обществената опасност на деянието и дееца. Позицията на държавното обвинение, изразена в съдебно заседание, е за неоснователност на подадените жалби.

Въззивният състав намира изводите на първата инстанция, че авторството на престъплението както и обстоятелствата около извършването му са установени по категоричен и безспорен начин, за обосновани и законосъобразни. Подсъдимият е имал техническа възможност да контролира непрекъснато автомобила, който управлява и да запази движението в собствената си лента; да се движи с допустимата от закона скорост и да се съобрази при приближаване на участък с ограничение на скоростта до 60 км./ч. В нарушение на правила за движение, Сашо Р. е навлязъл в лентата за движение на насрещно движещият се л.а. "Тойота Ярис“ с превишена скорост, причинил ПТП, довело до смъртта на пострадалите.

Апелативните съдии категорично споделят становището на окръжния съд, за наличието на квалифициращо обстоятелство "особено тежък случай“.

Съдът е посочил, че начинът на извършване на деянието е резултат от безпричинно, драстично, грубо и поредно за извършителя нарушение на разпоредби на ЗДвП, както и на правилата относно скоростта. Факт е, че деецът не е предприел действия по намаляване на тази скорост, независимо от наличието на обективна възможност за това.

"Поведението му е довело до причиняване на тежки общественоопасни последици, свързани не просто със смъртта на три лица, а с бавното им и мъчително умъртвяване чрез изгаряне, довело до изпадане в състояние на термичен шок“, подчертават в решението си магистратите.

Според въззивната инстанция извършеното от подсъдимия деяние е с висока степен на обществена опасност. В делото е приложена справка за нарушител/водач, от която се установява, че спрямо подсъдимия има издадени 42 наказателни постановления и 13 електронни фиша за извършени нарушения по ЗДв. Факт е, че наложените санкции не са довели до неговото поправяне, а напротив - безотговорното му поведение на пътя е ескалирало и причинило смъртта на три лица, които с нищо не са предизвикали настъпването на общественоопасния резултат. От показанията на един от свидетелите, е видно, че подсъдимият още преди произшествието се е движел без никаква причина в лентата за насрещно движение, с което е поставил в опасност живота и на други участващи в движението лица, което също завишава тежестта на извършеното от него деяние и личната му обществена опасност.

Апелативните съдии са солидарни с преценката на окръжния съд, че и искането на поверениците на частните обвинители за налагане на подсъдимия на наказание "лишаване от свобода“ в максимален размер от 20 години, преди редукцията, също е неоснователно. Съдът е намерил налагането на такова наказание за несъразмерно тежко, с оглед констатираните от съда налични смекчаващи отговорността обстоятелства, и съответно явно несправедливо.

Решението подлежи на касационно обжалване и протестиране пред ВКС на РБългария.