Някой знае ли къде в България се намира Паметника на граничаря? Прави сте, няма такъв. Или по-точно има много - малки или по-големи, но...но да - те са навсякъде в пограничните зони, основно на местата, на които са загинали нашите колеги. А Паметник, пред който да се отдаде почит на всички - и на загиналите, но и на живите, на бившите, на настоящите - няма! Това заяви директорът на ГД "Гранична полиция“ главен комисар Антон Златанов в личния си профил във Facebook, предаде "Фокус".

Ето какво още добави той:

Пограничната стража е създадена със закон през 1887 г. и оттогава е преминала през различни структурни формирования, Гранични войски, до сегашната Гранична полиция. Но от времената на Хан Аспарух до днес винаги е имало смели мъже и жени, бранещи терирорията на нашата държава. Това не е конкретен човек или име, това са пазителите на нашите граници в ден и нощ, в мир и война, в жега и студ!

И е редно те да бъдат почетени подобаващо! В началото на годината се заех с идеята да поправим този повече от стогодишен пропуск! Започнахме инициатива за изграждането на Мемориален знак с примерно име "Паметник на героя-граничар", който да бъде разположен на престижно място в центъра на столицата. На място, което е подобаващо за усилията и заслугите на всички мъже и жени, бранили и опазващи границите на България и Европа.

Определеното място, за което вече имаме издадена предварителна виза за проектиране от Столична община, е в градинката между Народно събрание и Софийски университет. Там ще честваме празниците си, там хората и институциите ще могат да показват почитта си към всички онези герои, даващи живота си за тази национална кауза!

След преминалите вече обществени обсъждания в Район "Средец", документацията отново се намира в Столична община за продължаване на процедурата, която се надяваме да приключи скоро и успешно. Самият Паметен знак представлява семпла, изчистена комбинация на някои от основните символи на всяка една граница, а именно - гранична пирамида и гранична бразда, както и девиза на граничарите "Нито крачка назад, зад нас е България!".

За реализация на идеята ни помагат от Фондация "Емил Шарков", като разкриха дарителска сметка. Всички средства ще бъдат използвани за изграждане на самия паметник, а ако бъдат събрани повече - ще останат във фондацията за нуждите на децата на загинали служители на МВР. Морална подкрепа за идеята имаме от всички страни - ръководство на МВР, на Столична община и Столичен Общински съвет, от СФС-МВР, от различни организации и институции.

А сега вече има нужда и от събиране на финасови средства за реализиране на тази благородна национална кауза! На посочената сметка доброволни дарения могат да правят всички - колеги, граждани, фирми и институции!

Банка ДСК

BG14STSA93000030953411

Дарителската кампания е в ход!

Разчитаме на вашата подкрепа!