Около 30 до 50 полицаи в плътен кордон охраняваха рязането на дърветата на ул. "Опълченска" в София, подписано от Васил Терзиев и подкрепено от Борис Бонев. Това каза пред "Фокус" общинският съветник в СОС от ГЕРБ Антон Хекимян.

"Те не само, че започнаха да ги режат, а и доста бързо ги изрязаха. В момента, в който граждани ми сигнализираха тази сутрин, че е започнало рязането на дърветата, аз бях там за около десетина минути и те вече бяха отрязали три от големите дървета, които са по протежението на "Опълченска“, пред старата сграда. За хората, които не са от София или не са запознати с мястото, могат да видят от снимките как е изглеждало преди и как ще изглежда сега. Наистина, кошмарно беше. Още по-притеснителното, всъщност и смущаващото беше да видя, че плътен кордон от полицаи охраняваха рязането на дърветата. Около 30 до 50 полицаи, охраняваха рязането на дърветата, подписано, пак казвам, от Васил Терзиев и подкрепено и от Борис Бонов, знаете ли от кого – от майки, деца и възрастни хора, жители на тези блокове, които два месеца протестираха и искаха тези дървета да бъдат запазени, да се намери начин тези дървета да бъдат съхранени. Нещо, което беше възможно и е възможно, за съжаление вече не е възможно, защото те са изрязани", каза още Хекимян.

"Лично аз като човек, който по принцип съм и част от Комисията по екология в общината, но като човек, който наистина жалее за всяко едно дърво, и като минавам по улиците, ме яд, че виждам млади фиданки, които са изсъхнали и никой не ги поддържа, не мога да имам вяра нито на Терзиев, нито на Иван Василев, нито на Борис Бонев, които доказват за пореден път, че управляват на инат. Ще ви дам пример. Аз имам позиция още от самото начало и я изразявам много ясно в социалните мрежи. Не съм си позволил този път, тъй като на протеста на "Патриарха“ бях няколко пъти и чух, че някои от ПП-ДБ и "Спаси София“ се опитват да изкривят реалността и да кажат, че политизираме протеста. Ето, аз не бях на този протест. Но хората бяха там и хората искаха да бъдат чути. Това са граждани. Знаете ли какво ми казват на мен тези граждани, с които разговарях днес? - "Ние гласувахме за "Продължаване на промяната“, гласувахме за Терзиев, а сега той не се съобрази с нашите искания“. Ще ви кажа каква е голямата разлика между управлението на ГЕРБ и управлението на Терзиев без да политизирам темата: когато има проблем, когато виждаме, че има обществено недоволство и напрежение, ГЕРБ е изтегляло, преосмисляло, променяло проектите, не защото е слаба като партия, а защото иска да се съобрази с всяко едно мнение. Точно защото управлението е свързано с това да намериш баланса между реалния проект и желанието на хората. Тук видяхме управление на инат, ама буквално на инат", коментира Антон Хекимян.

"Борис Бонев и неговите общински съветници, заедно със заместник-кмета по финансите, който не е ясно защо е назначен като заместник-кмет по строителство, защото той не разбира нищо от строителство, бяха там преди да започне проекта на "Опълченска“ и убеждаваха хората, че ще стане много хубаво. Разбира се, те с право не им повярваха. Няколко седмици по-късно, когато Борис Бонев видя, че той ще трупа негативи от рязането на дърветата, което видяхме днес, се опита да обясни в социалните мрежи, че той бил предложил намаляване на пътното пътно, на ширината му, така да се спестят 2 или 3 м, да се спасят част от дърветата или всичките може би дървета. Значи вариант има. И те самите си признаха – нещо, което аз и мои колеги още от самото начало казваме – този проект можеше да бъде променен. Само, че напук на хората, не напук дори на ГЕРБ, напук на хората те не промениха този проект. Те започнаха буквално да лъжат, че общината щяла да търпи неустойки – нещо, което не е вярно", разясни общинският съветник. 

"Искам слушателите и читателите на "Фокус“ много ясно да чуят и прочетат, защото и статиите дори не могат да покажат колко много полиция имаше там. Това беше безпрецедентно. Това означава, че те за всеки един свой проект оттук нататък трябва да викат полиция, защото не се съобразяват явно с гражданите", каза още Антон Хекимян.