Античното пристанище Кария и крепостта край нос Шабла все още не са проучени достатъчно, но желание и воля за това има, необходимо е финансиране. Защото под изоставените строителни рушевини на незавършената естакада кай фар Шабла, са скрити останките на прекрасен античен град. Град, който би могъл да бъде красивото древно лице на община Шабла и дори да носи значителни приходи. Античната Кария е основана на мястото на още по-древно селище, наречено Карон лимен. Това разказа за "Фокус" д-р Боян Тотев, археолог в Регионален исторически музей (РИМ) - Добрич и научен ръководител на археологическа експедиция Карон Лимен/Кария/Карея. 

В превод от старогръцки лимен означава изкуствен залив, а Kарон е етноним, поясняващ произхода на създателите му. "Древните карийци са старо население, населявало територията на малоазийското крайбрежие в района на днешния Будрум и древния Халикарнас, още преди идването на първите вълни елински народи. Карите са били отлични мореплаватели. Те усвояват част от островите в Егейско море. Към момента нямаме информация как и кога техни заселници са основали свое пристанище на нашето крайбрежие. Със сигурност това е свързано с корабоплаването и създаването на търговски маршрути. 

По-късно, през периода на елинската колонизация на северно-черноморския бряг, Карон Лимен се вписва в новите морски пътища. Той е разположен приблизително в центъра на най-важния търговски маршрут в Черно море. Първият от тях е свързвал Кримския полуостров с големите градове в района на Босфора. Вторият и не по-малко важен е минавал през дунавската делта в посока Централна и Западна Европа. Корабите са акостирали в басейн, защитен от северните и източни ветрове от изкуствено надграден риф. Входът е бил от юг. За товарните дейности е използван и разположения южно от него неголям естествен залив. 

Голямото значение на пристанището е било не само като търговски център, но и като убежище в лошо време поради изключително сложната за мореплаване обстановка в район, известен с коварни течения, пясъчни плитчини и морски рифове. Кратки описания на местоположението на пристанището, както и на земята на карите, както е била известна местността около него ни дават античните географи Флавий Ариан, Помпоний Меза, както и Анонимния Периплус на Черно море. 

По-късни автори, като Прокопий Кесарийски, дават сведения и за късноантичната крепост Кария, която е била изградена с цел защита на древното пристанище", разказа още д-р Боян Тотев.

Днес по-голямата част от този значим в миналото археологически комплекс е погълната от морето, а други части от него са разрушени от по-късни постройки. Частично запазени са само останки от западната половина на античната крепост и основи на старинни здания.

Специалистът припомни, че при археологически проучвания там са разкрити важни елементи от укрепителната линия с две ъглови кули и малка порта в центъра. Установени са различни строителни етапи на крепостта от късно-римския и ранно-византийския период. Под правоъгълната кула на квадрибургиума са открити основите на римска баня. Особен интерес представляват частично проучените останки на представителна елинистическа сграда, вероятно храм. 

От територията на тази сграда са открити най-интересните находки от целия археологически комплекс - релефни глинени антропоморфни пластики от елинистическата епоха. От предримския период са запазени и многобройни монети на Истрия, Дионисополис и Одесос, както и на македонските владетели Александър Велики и Лизимах. Вносна рисувана керамика и разнообразни амфорни печати на елинските градове дават представа за значителните търговски контакти на древното пристанище Карон лимен. То вероятно е разорено при похода на наследника на Алексанрър Велики-Лизимах срещу въстаналите елински колонии от т.нар. Тракийски Пентаполис, но животът в него продължава и през следващите епохи.

Жулиета НИКОЛОВА