След близо 15-годишно прекъсване ансамбъл "Родопа" записва нов фолклорен албум, който ще съдържа 16 оркестрови, ансамблови и солови изпълнения. Това съобщи за "Фокус“ главният художествен ръководител на ансамбъла, Андриян Петров. "Ще има изпълнения на оркестъра, оркестър и хор и солисти и оркестър. Това са неиздавани песни и се записват за първи път. Компактдискът ще е нормално развитие на натрупаните през тези години нови песни и композиции, както и емблематични изпълнения, които радват публиката през последните десет години. Ще има части от "Невястата“, които ще се запишат и в последствие ще се създадат и видеоклипове към тях“, поясни Петров.

Ще се запишат композиции на Тодор Глухов, който беше доскоро диригент на народния оркестър, а сега е неговия син Стефан Глухов. Соловите изпълнители ще са Фидан Меров, Пламена Седянкова, Юлия Кичукова, ще има изпълнение на гайдарска сюита на Петър Янев заедно с оркестъра. "Идеята е с тези записа да можем да влезем отново в Българско национално радио и други специализирани радиа във фолклорната музика. Да направим няколко видеоклипове за телевизиите и да издадем компактдиск който да бъде с рекламна цел за нашата публика“, посочи Петров.

Записите се правят в импровизирано студио в сградата на Родопския драматичен театър в сърцето на Смолян и Родопа планина. Финансирането е символично. Човекът, който осъществява записите и приятел на ансамбъла, той преди години е участвал в Детско-юношеския фолклорен ансамбъл, възпитаник е на Националното училище за фолклорни изкуства в Широка лъка и се казва Иван Киришев. Той прави това като дарение за ансамбъла, отбеляза главният художествен ръководител.

Той изрази надежда до края на ноември вече да разполагат с нов албум, който да бъде предоставен на обществеността и любителите на фолклорна музика.

Петров допълни, че ансамбълът продължава своето турне из страната. На 5 и 6 ноември ще гостуват със спектакъла "Невястата“ в Севлиево и Казанлък. На 14 ноември емблематичният спектакъл отново ще се играе пред смолянската публика в Родопския драматичен театър.