Ансамбъл "Родопа“ получи наградата "Кристална лира“ в категория за танцов фолклор, съобщи пред журналисти главният му художествен ръководител Андриян Петров, предаде репортер на "Фокус“. "Наградата се връчва за трилогията "Изтървана ритми“, която реализирахме през изминалия сезон. Журито в състав от светила в музикалното и танцовото изкуство, общо 21 на брой, всички единодушно и категорично са подкрепили номинацията на Фолклорен ансамбъл "Родопа“, както заради трилогията, която е уникална по своята същност, така също и за спектакъла "Космически Рожен“, който ансамбъла представи на тазгодишното издание на Роженския събор“, поясни Петров.

Освен престижната награда, главният художествен ръководител Андриян Петров, е награден и лично с "Кристално огърлие“ за изключителен принос в развитието на Фолклорен ансамбъл "Родопа“.

Наградите бяха връчени снощи в Националния театър за опера и балет в София. Наградите "Кристална лира“ се връчват за 26-ти път и те са еквивалент на наградите "Аскеер“ в театралното изкуство. "Това е една церемония, която през годините е придобила огромна тежест и популярност. Тя се организира от Съюза на музикалните и танцови дейци в България и фирма "Кантус фирмус“. За наше най-голямо удоволствие Фолклорен ансамбъл "Родопа“ беше номиниран в категорията танцов фолклор заедно с ансамбъла на Музикалната академия в Пловдив и Ансамбъл "Родопа“ и спечели наградата Кристална лира точно в тази категория“, отбеляза Петров.

Той изказа своята благодарност на всички за тази висока оценка – на журито и организаторите, Министерството на културата и помощта от община Смолян. "Това е огромно признание след това през 2017 г., когато спектакълът "Невястата“ беше признат за най-добър спектакъл на годината, Сийка Василева за хореограф на годината, авторът на музиката Николай Балбанов за това, което беше представил като музикална картина, също. Това е още едно голямо признание за ансамбъла за толкова кратък период и то е заслужена награда заради творческото присъствие на ансамбъла навсякъде в България. Ние може би сме един от малкото ансамбли, които сме на пазара на изкуствата. Ние правим концерти и спектакли, които реализираме чрез продажба на билети, а на чрез откупки чрез различни институции, както го правят по-голямата част от колегите. Това е направило впечатление на журито на тези престижни награди и ето наградата е тук при нас  - "Кристална лира“ за танцов фолклор“, допълни главният художествен ръководител на ансамбъла.

Петров подчерта, че колегите му ансамбъла наистина дават всичко от себе си и припомни как е дошла идеята за трилогията. "Тя се роди по време на пандемията, когато нямахме възможност да пътуваме и да се срещаме с нашата любима публика и тогава неспирайки творческия процес, успяхме да създадем различни творчески продукти, които обединихме в тази трилогия, която включва три отделни части, представящи всяка една от формациите в ансамбъла. Първата част е "Изтървани ноти“ и представя народният оркестър и духовият оркестър на ансамбъла. Втората част е "Изтървани стъпки“, като там акцентът е върху танцовия състав, а третата част е "Изтървани песни“, където акцентът е върху народния хор. Четвъртата част включва най-важните моменти от трите части, които да изградят една обща част "Изтървани ритми“ и в нея ние обединяваме няколко изкуства“, посочи Петров.

Той изрази надежда, смолянчани заедно с тях да усетят тази радост и вълнение, което е във всички членове на ансамбъла. "Това е признание за неуморния им труд пред последните години, а за мен като главен художествен ръководител е показателен факт, че вървим по правилния път – по един иновативен и съвременен начин да представяме онова невероятно фолклорно наследство завещано ни от нашите деди“, каза още Андриян Петров.