Анелия Кирова е кандидат за кмет на район "Тракия“ от коалиция "БСП за България“. Завършила е "Българска филология“ и "Психология“ в ПУ "П. Хилендарски“. Директор на ОУ "Гео Милев" в Пловдив. Експерт в областта на образованието, с 20-годишен управленски и административен опит. Била е общински съветник от листата на "БСП за България " в мандат 2003 -2007 г.

- Г-жо Кирова, какво ви мотивира да се включите в предизборната надпревара за кмет на района?

- Да се включа в кметската надпревара ме мотивира желанието ми да направя повече за квартала. Аз живея в "Тракия "от 1988 г., познавам района добре, той израсна пред очите ми.

- Може ли да опишете границите на района си? 

- На север граничи с район "Източен“, на юг - с ул. "Цар Симеон ", това е Околовръстното шосе, на изток – жп линията Пловдив-Бургас, на запад с Асеновградско шосе.

- Смятате ли, че районните кметства трябва да разполагат със самостоятелни бюджети? 

- Районите трябва да разполагат със самостоятелни бюджети защото така ще получат по-голяма самостоятелност и ще могат да решават по-адекватно проблемите на гражданите. Време е за финансова децентрализация на местна власт. Ще дам пример със съседна Гърция. В Солун всяко едно от районните кметства има самостоятелен бюджет. 60% от таксите и данъците, които се събират във всеки район остават в бюджета на района, а останалите 40% отиват в централната община. Там всеки район има самостоятелна общинска фирма, която извозва отпадъците и прави ремонти. Така реално много по-добре и ефективно се управлява финансовия ресурс. Когато кметството на района разполагат със средства да решават проблемите на място, това ще има двоен ефект: струва по-малко на Голяма община и се оценява по-високо от гражданите.

- Кой, според вас, е най-наболелият проблем в района и как ще се справите с него? 

- Най-наболелият проблем в "Тракия" е паркирането. Той може да се реши чрез стриктен контрол и спазване на Наредба 5 от 1995 г за правила и норми по териториално и селищно устройство, според която при ново жилищно строителството за всяко жилище задължително се осигурява от инвеститора най-малко едно паркомясто или гараж. Разбира се, необходимо е вече да се изградят и нови многоетажни закрити или открити паркинги, построени на подходящи за това места. Има ресурс и в някои свободни междублокови пространства да се регламентират паркоместа.

- Три неща, които харесвате в района си и три, с които ви е трудно да се примирите? 

- Трите неща, които харесвам в района са: добрата инфраструктура, парковете, въпреки че някои са за почистване, а други все още са далеч от европейския вид за парк, и транспортната свързаност на района с центъра.

Не мога да приема, че в 21 век може хората да нямат достъп до обществен транспорт, какъвто е случаят с живущите в микрорайон А7. Тук и учениците и възрастните хора са принудени да вървят километър и половина до най-близката автобусна спирка заради недомислие на сегашните управляващи.

Трудно приемам и занемарените междублокови пространства и забравения от досегашното управление квартал "Скобелева майка ", който се нуждае от цялостно благоустрояване.

- Защо хората да гласуват за вас? 

Защото обичам квартала си и искам да направя повече за него, за да стане най-доброто място за живеене в Пловдив. Считам, че с административния и управленски опит, който имам, мога реално да помогна на хората.

Призовавам тракийци да гласуват с № 1 в интегралната бюлетина на 29 октомври, за да има повече за Пловдив и повече за "Тракия"!

Анелия Кирова е кандидат за кмет на район "Тракия" от коалиция "БСП за България", номер 1 в интегралната бюлетина и преференция 135 в листата за Общински съвет.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!