Заместник-областният управител Андриян Петров участва в кръгла маса на тема: "Професията Фолклорен музикант в България – състояние и проблеми на образованието и реализацията". По темата с Министъра на културата Найден Тодоров разговаряха представители на 10 от професионалните ансамбли, ръководителите на проекта - Димитър Христов и Антоанела Петрова, членове на Управителния съвет на БМА и авторът на финалния анализ доц. д-р Веселка Тончева от Институтът за етнология и фолклористика с етнографски музей към БАН, съобщиха от Областна администрация - Смолян.

По време на кръглата маса бяха представени резултатите от двугодишния проект на Българска музикална асоциация – "Фолклорен музикант", който бе провокиран от спешната необходимост да бъдат проучени и показани обективно състоянието и проблемите, стоящи пред фолклорните музиканти в страната.

Представените резултати бяха в основата на дебатите и разговора за намирането на общи решения. Бе дискутирана и необходимостта от изграждане на дългосрочна стратегия за развитие на сектора.