Временна комисия да анализира количествата и цените на потребяваната електрическа енергия от Столичната община, както и нейните търговски дружества, предприятия и структури.

Предложението е на общинският съветник от групата на "Продължаваме промяната-Демократична България и Спаси София“ Драгомир Иванов и колегите му Вили Лилков, Пламен Данаилов и Станислав Младенов и предстои да бъде разгледано от градския парламент в четвъртък.

Общината е един от най-големите консуматори на ел. енергия в България, а тя се закупува от различни търговци при различни условия и ценови нива, което налага оптимизиране на разходваните средства и постигане на по-добри цени. Временната комисия ще включва общински съветници от всички политически групи, представители на Столичната община и експерти за срок от три месеца.

Като си поставя следните задачи – да събере и извърши анализ на количествата и цените на потребяваната електрическа енергия от всички общински структури за периода 01.01.2023 – 31.12.2024 година, да прецени дали е целесъобразно създаването и регистриране на общински търговец на електроенергия или да предложи стъпки за окрупняването на доставките, съгласно възможностите, предвидени в Закона за обществените поръчки.