Амфора с лясковско вино, отлежало на дъното на Черно море, продадоха на благотворителен търг. Събитието бе организирано от женското дружество "Св. Мина“ от Горна Оряховица и бе част от третия рожден ден на организацията. Сумата, за която амфората купена, бе 550 лева, поясни в ефира на "Фокус" Бранислава Мамучевска, основател на сдружение "Св. Мина“. Тя допълни още, че уникалната напитка е дело на местния винопроизводител Калин Върбанов. Интерес у гостите безспорно събуди факта, не само завръщането на Лясковското вино на пазара, но и ръчно изработените глинени съдове, пригодени за отлежаване при нестандартните черноморски условия. Разиграната на търг амфора бе шардоне, реколта 2021 година, отлежала 6 месеца в Черно море на дълбочина от 23 метра. Друг интересен предмет, който бе продаден на търга, бе ръчно рисувана икона на св. Стефан.

"Ние се включваме във всякакви каузи, като част от тях не са публични, защото са много лични. Работим с жени, пострадали от домашно насилие, има и семейни истории, които хората не искат да разказват на обществото. Важното е, че целта ни винаги е да помогнем. Идеята ми, когато създавах дружеството, беше хората от града да разберат, че има място, на което можем да им помогнем не само финансово, но можем да им съдействаме и емоционално, да им дадем съвет или просто да поговорим с тях“, казва Бранислава.

Благотворителния коктейл за рождения ден на дружеството събра сумата от 6 600 лева, която ще бъде разделена по равно за две каузи. Едната част от парите ще са за традиционната за дружеството инициатива "Коледа за всеки", подкрепяща хора изпаднали в беда, както и социални институции. Другата половина ще помогне на Ася Смолецова за борбата с рака.