Разходите за неефективното ръчно метене четворно надвишават тези за механизирано. Това заяви общинският съветник от БСП Альоша Даков по време на дискусията за план-сметката за чистотата на София за 2022 г. по време на заседание на Столичния общински съвет, предаде репортер на Агенция "Фокус“.

"За поредна година разходите, които са извършени към деветмесечието за ръчно метене на тротоари и улични платна, 4,5 пъти надвишават разходите, извършени за механизирано метене, които са 2 милиона и 400 0000 лв. при 14 млн. лв., похарчени за ръчно метене – нещо, за което сме наясно, че не е ефективният начин за справяне с тежкия проблем относно качеството на атмосферния въздух“, допълни той и напомни, че ефективността на ръчното метене е ниска.

По думите му контролът, който Столичен инспекторат осъществява, също не е достатъчен.

"По това колко служители и какъв обем работа са свършили ежедневно. При механизираната техника е предвидено да разполага с GPS и да има контрол в реално време“, обясни Даков.

Той посочи, че дейностите, свързани с управление на отпадъците, системно не се изпълняват.

"Например, по дейност "Проучване, изграждане и закриване на депата за битови отпадъци“ при бюджетирани за тази година 11 милиона и 900 000 лв. до края на септември са разходвани едва 4 млн. и 600 000 лв. става въпрос за закриването и рекултивацията на депо "Суходол“, където пак към тази дата при бюджетиран 1 млн. лв. разходи, едва са извършени дейности за 139 000 лв.“, допълни Альоша Даков.