Алтернативна рок банда ще бъде специален гост за Гала концерта на Европейския младежки поп-рок конкурс "Сарандев"2023 в Добрич на 13 май. Това съобщи Мариела Рачева, организатор дейности в Младежкия център, предаде репортер на "Фокус". "Керана и космонавтите“ ще се качат на сцената, за да изпълнят залата със завладяваща енергия.

Музикалната банда е създадена през 2018 година. Нейни членове са музикантите Димитър Пенчев - барабанист и перкусионист, Елена Илчева - бас китара, гъдулка и вокал, Павел Видов – китара, Николай Бобчев – саксофон, китара и контрабас, Преслав Пеев – саксофон и Керана – вокал. 

Гласът на бандата - Керана, завършва в Мюнхен специалност "Музикален мениджмънт“. В края на образованието си заминава на стаж в Тайланд, където започва работа и взима участие в различни джаз фестивали. Непреодолимото й желание да създава авторска музика и да пише на роден език, я връщат в Пловдив. 

Срещата й с Павел Видов, китарист на "Керана и космонавтите", се оказва ключова. Малко по-късно към тях се присъединяват Преслав и Елена, а след тях и останалия екипаж. Групата е автор на парчета, които се радват на голяма обич от меломани и почитатели. Текстовете на всички песни са на Керана, а музиката и аранжиментите са групово дело. След участието и достигането до финала на телевизионния музикален формат "Гласът на България“ през 2020-та година, Керана се превръща категорично в един от най-бързо развиващите се артисти на българската музикална сцена. 

Самобитното й и изключително пълноценно присъствие като изпълнител в комбинация с професионалното й отношение към изкуството са забелязани и от друг жанр на музиката – през 2019-та година получава покана за ролята на Евита в едноименния мюзикъл, продукция на Пловдивска опера с режисьор Нина Найденова. През 2021 година Керана играе Мария Магдалена в мюзикъла "Исус Христос Суперзвезда“ с режисьор Веселка Кунчева, отново продукция на Опера - Пловдив. 

През 2021 година, на Годишните музикални награди на БГ Радио,  "Керана и космонавтите" печелят награда за "БГ Дебют“ с песента "Отлагам“. Същата година издават дебютния си албум "Урса Майнър“, а в момента работят по втория си студиен албум. 

Началото на концерта е в 17:00 ч. 

Жулиета НИКОЛОВА