Алтернативи за справяне с водната криза в село Хаджидимитрово търсят съвместно Община Свищов, ВиК “Йовковци" и Обслужваща производствено-потребителска кооперация “Победа-93". Институциите проведоха няколко срещи, на  които да се набележат мерки за повишаване дебита на вода в населеното място, предаде кореспондент на “Фокус".

“След проведени разговори с председателя на кооперацията ОППК "Победа 93“ в Хаджидимитрово Бисер Борисов, се стигна до консенсусно решение за взаимопомощ, благодарение, на което е нает инженер-хидрогеологът инж. Велислава Петрова, която със своя екип извърши теренни проучвания, с цел изясняване на хидрогеоложката среда за изграждане на вододобивно съоръжение на територията на селото и избор на най-подходящото място за сондажен кладенец", обясняват от местната администрация в крайдунавския град.

До момента са направени проучвания на 9 точки и на тяхна база е изготвен хидрогеоложки доклад. Констатирано е, че в една от проучваните точки има голяма вероятност за наличие на воден ресурс и воден запас. Това е т.нар. местност Корудере, която се намира близо до съществуващ дренаж.

Анализът показва още и, че средата е силно неблагоприятна за разкриване на подземни води, но въпреки това индикации за наличие на такива са установени в геофизичните профили 124, 125, 126 и 127, в местността Корудере. По време на полевите проучвания на терена са маркирани две перспективни места за изграждане на сондажен кладенец. Водоносната зона се очаква да е до 150 метра дълбочина. Като най-удачно, в доклада се препоръчва да се изгради един сондажен кладенец с тази дълбочина, на едно от двете места.

След одобрението на държавата във връзка с направената хидрогеоложката експертиза, предстои изваждането на разрешително и сключването на необходимите документи, за започване на сондирането на тази точка, като всички надежди са за реално постигане на крайния резултат, а именно достигането до воден ресурс. Това ще стане ясно в заключителния доклад на хидрогеолога.

По повод сериозния проблем и търсенето на начини за справяне с него, ВиК "Йовковци“ също започна действия по извършването на рехабилитация на дренаж, свързан с увеличаване дебита на водоснабдяването на Гиглик 1. Инвестицията направена от ВиК дружеството е в размер на 50 хиляди лева.

От Общината допълниха, че няма да се спрат до тук и ще продължат да търсят други източници.