Традиционните Алекови празници, които в Свищов честват ежегодно, започват днес, предаде кореспондент на "Фокус“. През 2024-а те ще продължат цели седем дни. Програмата е посветена на 161 години от рождението на Алеко Константинов и 130 години от първото издание на книгата "До Чикаго и назад“.

Първото събитие, което предстои днес, е състезание по професия "Мебелно производство“. То ще се случи в СПГ "Алеко Константинов“, която ще отбележи и патронния си празник следващата седмица. Участници ще са ученици от школото, които ще демонстрират своите познания и умения, а компетентно жури ще определи кои са най-сръчните майстори.

През следващата седмица в училището ще организират и още състезания – за "Най-добър млад готвач“, "Най-добър млад автомонтьор“, "Най-добър млад техник в електрониката“, състезание по волейбол, викторина, посветена на "До Чикаго и назад“ и други.

На 10 януари /сряда/ в ХГ "Николай Павлович“ ще бъде открита изложба с карикатури на Стайко Николов, а половин час по-късно във фоайето на ПБНЧ "Еленка и Кирил Д. Аврамови“ ще бъде подредена друга експозиция - "Изкуството пречупено през аутизма“ – самостоятелна изложба от отбрани творби на Анита Йорданова.

Кулминацията ще е на 12 януари /петък/. В СПГ "Алеко Константинов“ ще имат тържество за патронния си празник – от 10:00 часа. В 17:00 часа от къщата музей "Алеко Константинов“ ще тръгне факелно шествие до паметника на Щастливеца в градската градина. Там ще бъдат поднесени венци и цветя. В 18:00 часа честванията се пренасят в Читалището, където ще бъдат обявени победителите в международния конкурс за къс хумористичен разказ "Алеко“. Ще има и благотворителен спектакъл "Докато ти спеше“ – малка нощна комедия на ДТ "Константин Величков“ Пазарджик от Ваня Иванова и режисьор Богдан Петканин. Парите, събрани от билети, ще бъдат дарени за преиздаване на книгите на Алеко Константинов "Бай Ганю“ и "До Чикаго и назад“.