Актьорът Васил Витанов от трупата на плевенския Драматично-куклен театър “Иван Радоев" е с номинация за театралните награди за хумор и сатира "Златен кукерикон“, които екипът на Сатиричния театър "Алеко Константинов“ – София, връчва на колегите си от цялата страна за принос в развитието на изкуството на комедията и сатирата. Трупата на Сатирата не участва в номинациите, пише "Духът на Плевен".

Витанов е номиниран в категорията "Мъжка роля“ за превъплъщението му в Рачко Прадлев в постановката "Елате ни вижте“ от Кирил Топалов с режисьор Владлен Александров (на ДКТ “Иван Радоев" – Плевен) и за ролята му в постановката "Крали Марко – последната балканска легенда“ от Владимир Левчев с режисьор Анастасия Събева (на Драматичен театър "Сава Огнянов“ – Русе).

В тази категория Васил Витанов ще се конкурира за наградата с Михаил Милчев – за ролята му на Роко в постановката "Перфектни непознати“ от Паоло Дженовезе с режисьор Стайко Мурджев в Театър "София“, и с Калин Врачански – за ролите му на Бепо и Тито Мерели в постановката "Комедия за тенори“ от Кен Лудвиг с режисьор Асен Блатечки, в ДТ "Н. Й. Вапцаров“ – Благоевград.

Церемонията по връчване на театралните награди за хумор и сатира "Златен кукерикон“ ще бъде на 7 април 2024 година в Сатиричен театър "Алеко Константинов“, от 19,30 ч. 

Номинациите са излъчени от художествен съвес с председател Калин Сърменов и членове Богдана Костуркова, Михаил Тазев и Николай Младенов. Ще бъдат връчени отличия в 7 категории. Ще има извънредна награда за големия театрален режисьор Борислав Чакринов (родом от Плевен), който преди дни си отиде внезапно от този свят. Отличието е за значимия му принос в развитието на Сливенския драматичен театър, Театър "София“, Сатиричния театър, Народния театър, за създаването на Малък градски театър "Зад канала“ и дългогодишното успешно ръководене на Бургаския драматичен театър.

Наградата за цялостно творчество на името на Георги Калоянчев е за български театрален, телевизионен и кинорежисьор Стефан Москов, известен повече като Теди Москов.