Актуализираха бюджета на Община Видин за 2023 г. и той стана над 103,1 млн.лв., предаде репортер на "Фокус". Това се случи на днешното последно за тази година заседание на Общински съвет – Видин, съобщават от пресслужбата на общината.

На извънредното заседание бяха единодушно приети, за около 40 минути, без каквото и да е обсъждане, общо 9 предложения, сред които актуализация на бюджета на Общината за 2023 г., както и промяна на Поименния списък за капиталови разходи и Стратегия за развитие на предучилищното и училищното образование 2024 – 2028 година.

Клетва като общински съветник положи Албена Панова, която влиза на мястото на Лозина Николова от групата на коалиция "Продължаваме промяната-Демократична България“.

Заместник-кметът по финансово-стопанска дейност, бюджет и икономическо развитие Цветомира Илиева представи актуализираната бюджетна рамка за 2023 г. Тя обърна внимание, че увеличението е с 19,2 млн. лв. – при първоначално приет бюджет от 83,9 млн.лв. Така с актуализирането бюджетът достигна 103,1 млн.лв. Разликата се дължи предимно на трансферите, които са с бюджетен характер, и са постъпили през годината по сметката на Общината. По-големите суми, които са постъпили, са 1,736 млн.лв. за превозвачите, 1,531млн.лв. за изборите, за наводнението в град Дунавци - 44 000 лв, 10,294 млн.лв по механизма за лична помощ, 1,299 млн.лв. за изграждане на физкултурния салон в ОУ "Иван Вазов“, 296 000 лв. за покрива на СУ "П. Р. Славейков“, 210 000 лв. за крепостта "Баба Вида“ и редица други.

В дневния ред на днешното заседание с пълно мнозинство бяха приети и предложения за провеждане на търгове с тайно наддаване за отдаване под наем на помещения публична общинска собственост на територията на Община Видин за извършване на здравна дейност, както и за одобряване на няколко подробни устройствени планове за обекти на територията на Общината.

В заседанието на ОбС-Видин, което е второ извънредно заседание, отново не взеха участие групата общински съветника от ПП ГЕРБ.  Те оспорват легитимността на избора на председател на ОбС.

По-рано днес стана ясно, че областният управител на Видин Иво Атанасов е  издал заповед с днешна дата, с която връща  като незаконосъобразно за ново обсъждане решението на ОбС взето на извънредното му заседание на 18 декември, с което е приет бюджетът на Община Видин за 2023 г. Това е  решението за същия бюджет, който днес съветниците актуализираха.