Акт за установяване на административно нарушение издаде Общинската избирателна комисия във Велико Търново. На наказание подлежи лице, изпращало sms-и с призив за подкрепа за даден кандидат, предаде кореспондент на "Фокус“.

Подател на сигнала, регистриран в ОИК, е Деян Хаджийски - представител на една от партиите, които са на балотаж. Той твърди, че около 13:00 часа днес Дончо Бораджиев, избран за общински съветник, е изпратил чрез sms – съобщение в изборния ден на неограничен и голям брой лица от община Велико Търново на призив за подкрепа на единия от кандидатите, които участват в балотажа. Приложена е снимка от телефона, на което се вижда дата, час и съобщение изпратено от мъжа, срещу когото е жалбата.

След като се запозна със сигнала и приложения към него снимков материал, Общинска избирателна комисия Велико Търново установи нарушение, но членовете заявяват, че не могат да приемат, че се касае за съобщения, изпратени до неограничен и голям брой лица, а само за едно, за което е приложено доказателство.

ОИК разпореди на Бораджиев да бъде издаден Акт за установяване на административно нарушение.

"Възлага на Председателя на ОИК Велико Търново да издаде Акт за установяване на нарушението по реда на чл.496, вр.чл.480, ал.2, вр. чл.182, ал.4 от ИК и да се изпрати преписката до административно - наказващият орган- председателя на Централната избирателна комисия или от оправомощени от него длъжностни лица с мнение за налагане на наказанието, предвидено в чл.480, ал.2 от ИК“, се казва в решението, което не подлежи на обжалване.