Инспекторите проверяват за паспорт на животното, микрочип, водене на повод и с намордник за големите и агресивни породи кучета, разхождане на определените от кметовете на райони места, почистване след животното, съобщиха от Столичния инспекторат, предава "Фокус".

Проверките се осъществяват по график и обхващат парковете като "Възраждане“, "Борисова градина“, парковете "Заимов“, "Св. Троица“, "Св. Св. Петър и Павел“, "Герена",  "Гео Милев“, градинка НДК, и други.

Инспекции се извършват и съвместно с представители на съответната районна администрация и полицията. Инспекторите реагират и на сигнали.

Извършват се и комплексни проверки с други институции като БАБХ, ОП "Екоравновесие“ , дирекция "Икономика и търговска дейност“, НАП , служители на СДВР, когато се изискват съвместни действия.

Сред най-честите нарушения е водене без повод и причинени инциденти на други животни и хора. За установени нарушения през септември в парк "Надежда“, "Гео Милев“ и "Южен парк“ са съставени 5 броя актове за водене без повод. По постъпили жалби и сигнали, относно инциденти са съставени 7 броя. актове, които са за причинени инциденти между кучета и на хора.

При проверките се установява честа практика от страна на стопаните, които разхождат кучетата, е да ги оставят пред търговски обекти или други обществени места без надзор, което също води до инциденти или други неочаквани реакции, за което при установяване се дават предписания.