В Пловдив екипи на сектор "Пътна полиция“ извършват този следобед проверки на водачи за употреба на алкохол. За по-малко от час са проверени 15 шофьори, като данните на всички са отрицателни. Повече за акцията разказва пред камерата на "Фокус" Стефан Николов, полицейски инспектор в сектор "Пътна полиция":

"Традиционно и ежегодно ГД "Национална полиция" е партньор по национално отговорната кампания "Алкохолът е лош шофьор". Целта е да бъдат тествани водачите на моторни превозни средства за употреба на алкохол, както и да им бъде разяснено както тяхната отговорност в случай на извършване на такова деяние. 

От началото на годината до момента са установени 525 водачи да управляват моторно превозно средство след употреба на алкохол. От тези водачи 234 са били с концентрация на алкохол в кръвта над 1,2 на 1000, за което има образувани досъдебни производства. Останалите 291 водачи са били установени с концентрация от 0,5 до 1,2 на 1000 и за тях са съставени актове за установяване на административни нарушения и са издадени наказателни постановления. 

За същия период са настъпили 58 пътно-транспортни произшествия след употреба на алкохол. От тях 43 са били след установена концентрация на алкохол в кръвта над 1,2 на 1000. 32 от катастрофите са били с материални щети, 11 - с пострадали лица. 15 птп са с установена концентрация на алкохол от 0,5 до 1,2 на 1000, от които 4 с пострадали лица и 11 с материални щети. 

На територията на цялата Пловдивска област по досъдебни производства са иззети 176 моторни-превозни средства.".

Инициативата се провежда със съдействието на "Каменица" АД. Представителят на компанията Йордан Кошлуков съобщи:

"Кампанията "Алкохолът е лош шофьор" е най-дългогодишната устойчива социално-отговорна кампания на "Каменица" АД. Тя провокира темата за безопасно движение по пътищата и в същото време възбужда диалог между общество, неправителствени организации, институции и бизнес за това, че не трябва да се шофира под влиянието на алкохол, защото освен че сме отговорни за собствения си живот на пътя, сме отговорни за живота и на хората около нас. Целта на кампанията е да обърне внимание на обществото за отговорно и безопасно движение по пътищата.