В съвместното предаване на Радио "Фокус" и Община Кюстендил "Зона Кюстендил" ще поставим акцент върху това, че продължава процедурата за набиране на проектни идеи за финансиране от Общинския фонд за подкрепа на местни инициативи. Кандидати могат да бъдат организации, които желаят да реализират инициативи в съответствие с целите на обявената сесия и в полза на местната общност. Идеите могат да се реализират в населените места на територията на община Кюстендил, а с подробностите ще ни запознае Росица Плачкова, зам.-кмет на Община Кюстендил. Европейската нощ на музеите ще се проведе в събота, 14 май. Отново най-обичаните културни институции в цяла Европа ще отворят безплатно вратите си от падането на нощта до полунощ. Обиколки и лекции с екскурзовод, работилници, прожекции, дегустации, предавания на живо, изключителни събития ще дадат на широката публика музейно изживяване, което е едновременно приятелско и забавно. За поредна година Регионалният исторически музей "Академик Йордан Иванов“ в Кюстендил е подготвил интересна програма, която ще ни представи музейният експерт Мирослава Таскова.

Ще отворим врати и за рубриката – "Книгите, които ни свързват“. Тя е за четящия човек, но и не само - а за любопитния, за отворения към приключения и непознати територии, за тези, които тепърва откриват книгите, но и за тези, които са убедени и страстни читатели. Всеки втори понеделник от месеца съвместно с екипа на Регионална библиотека "Емануил Попдимитров", ви запознаваме с всичко ново и любопитно в света на книгите и Библиотеката. Темите днес – инициативата "Национална библиотечна седмица“, "Азбучни послания“ и представяне на книгата "Пътеводител в света на приказките“ с автор Любов Миронова.

Предаването "Зона Кюстендил" се излъчва всеки понеделник, от 12.00 часа до 13.00 часа. Водещ на предаването е Венцеслав Илчев.