В съвместното предаване на Радио "Фокус" и Община Кюстендил "Зона Кюстендил" ще поставим акцент върху първа пролет и празника на града. Празникът "Кюстендилска пролет" e знаков за града. Патентован в патентното ведомство на Република България. Организира се от Община Кюстендил с богата художествена програма и участие на най-популярните състави и изпълнители. За тазгодишната програма и за значението на самия празник ще разговаряме с Дима Укалска, началник на отдел "Култура и духовно развитие“ към Община Кюстендил.

Празникът "Кюстендилска пролет" е продължение на традиция, съществуваща още от тракийско и римско време, когато той е свързван с почитта към соларните божества и лечителите Асклепий, Хигия, Аполон и Дионис. От 1966 година 21 март е обявен за официален празник, а за неговата официалност ще говорим с председателя на Общинския съвет в града – Иван Андонов. Ще ви разкажем и за Националния конкурс "Пролет върху листа". През годините той се превърна в утвърден форум на детското творчество и се радва на много широка популярност в цялата страна. Хилядите получени рисунки го превръщат в представителна извадка за нивото на детското творчество в наши дни. С поставеното начало на конкурса през 2008 година пролетта в град Кюстендил идва с хилядите рисунки на децата на България, а и не само. Един от основателите на конкурса – Евгени Серафимов, ще бъде наш гост в предаването. Празникът "Кюстендилска пролет“ е осъвременено културно наследство и пресъздаване на древната местна традиция. Той е съчетание от култовите практики на траки и римляни и почитта им към соларните божества и лечители, допълнен от християнската семантика на Средновековието, с интерпретации на легендата за Свети Четиридесет мъченици и посветеното им оброчище нa хълма над града –"Хисарлъка“. Темата ще продължим с Валентин Дебочички, директор на Регионален исторически музей – Кюстендил.

Предаването "Зона Кюстендил" се излъчва всеки понеделник, от 12.00 часа до 13.00 часа. Водещ на предаването е Венцеслав Илчев.