В съвместното предаване на Радио "Фокус" и Община Кюстендил "Зона Кюстендил" ще поставим акцент върху 140 години от рождението на Владимир Димитров – Майстора. Неговите платна се разпознават на секундата и не могат да бъдат сбъркани с нищо друго. Той притежава уникален почерк, през който прозира поглед, пълен с любов към българската жена, българския бит и село. В неговите картини се разкрива яркия му талант и самобитния начин на художествено третиране, върху наглед най-обикновени теми. И не напразно на негово име е учредена Националната награда за живопис, която предстои да бъде връчена на 1 февруари. По темата ще разговаряме с Валентин Господинов, директор на Художествена галерия "Владимир Димитров – Майстора“.

Ще ви срещнем и с Владимир Шунев, председател на представителството на Съюза на българските художници за Кюстендил. С него ще разговаряме за кръглата годишнина от рождението на Майстора, както и за Националната награда за живопис, която ще бъде връчена за поредна година в града под "Хисарлъка“. Ще ви заведем и до кюстендилското село Шишковци, където се намира къщата-музей на Майстора. В постоянната експозиция на големия художник в селото са представени материали, с които е работил Майстора - неговата палитра, работната му престилка. Изложени са и бои, с които Майстора е създавал шедьоврите си. Наш събеседник ще бъде уредникът Кирил Иванов. Ще продължим темата и със секретаря на читалище "Владимир Димитров – Майстора“ в село Шишковци – Ваня Ризова.

Предаването "Зона Кюстендил" се излъчва всеки понеделник, от 12.00 часа до 13.00 часа. Водещ на предаването е Венцеслав Илчев.