В съвместното предаване на Радио "Фокус" – Пирин и Община Кюстендил "Зона Кюстендил" ще поставим акцент върху реализираните проекти по програмите за трансгранично сътрудничество. Европейското териториално сътрудничество, финансирано от Европейския фонд за регионално развитие, е предназначено да подкрепя хармоничната и балансирана интеграция на територията на Европейския съюз, чрез подпомагане на сътрудничеството в области, които са от значение за общността на трансгранично, транснационално и междурегионално равнище. В подкрепа на тези цели са финансирани и реализирани три проекта, за които ще ни разкаже инж. Росица Плачкова, зам.-кмет на Община Кюстендил с ресор "Инвестиционна политика“.

Повече от 60 са събитията, включени в годишния културен календар за 2022 година. Част от тях са с регионално, но има и прояви с национално и международно значение. С подробностите ще ни запознае Дима Укалска, началник на отдел "Култура и духовно развитие“ към Община Кюстендил. На територията на Общината действат повече от 40 народни читалища, които се ръководят от утвърдена годишна програма с цел утвърждаването им като стабилен фактор за развитие на културата. По темата ще разговаряме с Иван Андонов, председател на Общински съвет – Кюстендил. Форум "Изкуство в Изкуството“ ще се проведе в града. Той се организира от кюстендилския цирков артист Християн Паунов и Регионална библиотека "Емануил Попдимитров“. По време на форума ще може да се разгледа изложба свързана с цирковото изкуство, ще бъдат представени и две книги свързани с това изкуство. Освен това при заявени групи от деца ще бъдат направени и демонстрации. Наш гост ще бъде организаторът на форума.

Предаването "Зона Кюстендил" се излъчва всеки понеделник, от 12.00 часа до 13.00 часа. Водещ на предаването е Венцеслав Илчев.