С бляскава концертна гала на световната оперна дива Аида Гарифулина и оркестъра на Държавна опера Пловдив, с диригент маестро Диан Чобанов, снощи на Античния театър в Пловдив бе дадено началото на тазгодишното издание на международния оперен фестивал OPERA OPEN 2024.

Специалното издание през 2024 година включва две премиерни продукции с участието на международни артисти – операта "Кармен“ от Бизе и балета "Ромео и Жулиета“ от Прокофиев. Опера Пловдив ще отбележи 100 години от смъртта на Пучини с "Турандот“, а след 5-годишно отсъствие на едно от най-емблематичните и обичани от публиката оперни заглавия "Аида“, спектакълът се завръща на Античния театър с надградена сценографска атмосфера и хореография. Почитателите на Верди ще се насладят на спектакъла VIVA VERDI с избрани сцени от най-известните опери на италианския композитор. В програмата на OPERA OPEN 2024 са включени и спектакли, насочени към почитателите на оперетата и мюзикъла. Сред заглавията са "Исус Христос Суперзвезда“ от Андрю Лойд Уебър и спектакъла VIVA L’OPERETTA, VIVA L’OPERA с гост-солисти от европейски оперетни театри. В годината на Райна Кабаиванска OPERA OPEN 2024 завършва с Гала в нейна чест с участието на звездите на нейните международни майсторски класове, които вече градят успешна кариера.

"Тази година отбелязваме 70-годишнината на най-голямата културна институция в Пловдив - Опера Пловдив. Слоганът, който сме избрали е "Операта е тук!“- като смисъл и послание. Тук е, за да свърже минало и бъдеще с крехкото и убягващо Сега. Операта е тук, за да участва в пулса на града“, припомни водещата Лили Бързева, преди да покани на сцената кмета на Пловдив Костадин Димитров и директора на Държавна опера – Пловдив – Диан Чобанов.

"Благодаря на всички мои колеги, без изключение, за израстването на фестивала през годините. Сърдечно благодаря за огромната подкрепа на Фондация "Пловдив 2019“ и на община Пловдив, на Общински институт "Старинен Пловдив“, както и на нашия принципал Министерство на културата. Чрез нашето изкуство се стремим да сме достойни певци, водачи и обединители на обществото, за да вървим заедно към по-красивото, по-доброто, възвишеното. Певци, вървете напред! Вашето дело е мисия и тя е важна!“, каза в приветственото си слово Диан Чобанов, който пожела успех на фестивала.

"Фестивалът OPERA OPEN 2024, който започва тази вечер, бележи две важни годишнини - 70 години Опера Пловдив и 10 години от създаването на фестивала и тазгодишното издание е със силно международно участие и с прекрасна програма. Щастлив съм, че съвременната визия на Опера Пловдив и високото професионално ниво доведе до това да имаме толкова много публика и стана основа на международния оперен туризъм. Като кмет на най-стария жив град в Европа не мога да не споделя, че нашите културни институции са надминали отдавна националното ниво, надхвърлят националните мащаби и имат все нови и нови успехи. И съм сигурен, че ще се съгласите с мен.

Тазгодишното издание е под наслов "Операта е тук!“. Защото тя е живот, тя е мисъл, тя е общуване. Операта е тук – в нашите сърца, в своя град. Сигурен съм, че програмата ще бъде най-добрата досега, вие го обещахте. Пожелавам ви "На добър час!“, а на публиката, незабравими изживявания Именно тук, защото "Операта е тук!“, каза в словото си кметът на Пловдив Костадин Димитров.

Екипът на Опера Пловдив получи поздравителен адрес от Министъра на културата Найден Тодоров, както и множество кошници с цветя от институции и почитатели на оперното изкуство.

Оперната прима Аида Гарифулина, една от най-вълнуващите и актуални оперни звезди, покори и омагьоса Пловдив. Сопраното е редовен гост-артист в най-престижните оперни театри и концертни зали в света - Кралската опера в Лондон, Ла Скала в Милано, Метрополитен операта (Ню Йорк), Гранд Опера (Париж), Арена ди Верона (Италия) и Залцбургския фестивал.

Аида Гарифулина е родена през 1987 г. в Казан, столицата на Татарстан. Първите ѝ уроци идват от майка ѝ, която е диригент на хор и пианистка. Първата ѝ изява на сцена е на 5-годишна възраст. На 18-годишна възраст тя решава да последва мечтата си и се премества в Нюрнберг, където започва да учи музика. През 2007 г. се присъединява към Виенския университет за музика и сценични изкуства при Клаудия Виска. Две години по-късно младата Аида дебютира като Деспина в университетската постановка Così fan tutte от Моцарт. След дипломирането ѝ през 2011 г., тя участва на церемонията по закриването на XXVI Лятна универсиада в Шенжен. По това време ѝ се отдава и голямата възможност да изпее дует с Алесандро Сафина в Казан.

Световната ѝ кариера започва със спечелването на конкурса "Опералия“ на Пласидо Доминго, а талантът и славата ѝ я събират както с оперни звезди като Андреа Бочели, Анна Нетребко, Хуан Диего Флорез и др., така и със звезди на поп сцената и киното като Роби Уилямс и Мерил Стрийп.

През 2013 и 2014 г. тя стъпва на една сцена с едни от иконите на музикалната индустрия, сред които Хосе Карерас, Пласидо Доминго и Дмитрий Хворостовски, а през 2015 г. подписва договор за звукозапис с Decca Records. През февруари 2017 г. тя издава едноименен албум, който съдържа 15 арии, записани с радио-симфоничния оркестър на ORF. От началото на сезон 2014-2015 г. Аида е член на Виенската държавна опера. Нейният солов албум "AIDA" печели наградата за "Най-добър солов албум на годината“ (ECHO). Номинирана е за Грами за изпълнението си в записа от 2017 г. на "Златното петле" на Римски Корсаков.

Днес, Аида Гарифулина продължава да печели сърцата на все повече хора по света с невероятния си глас, изключителна красота и харизма, а лицето ѝ присъства на кориците на десетки модни списания.