Интервю за предаването "Цветовете на Пловдив" по Радио "Фокус" с Аглика Панайотова, уредник в Природонаучен музей Пловдив. За работилница "Фибоначи и Златното сечение“ тази събота в музея.  

Г-жо Панайотова, как ви идват такива нестандартни идеи всъщност и защо решихте фокус в събитието да е именно златното сечение?

Като цяло не само ние правим, самите уредници на музея не само ние си правим събития и мероприятия. Ние сме отворени абсолютно винаги за всякакви идеи независимо откъде идват те. И така стана, че самите учредители на Школа "Питагор“, в частност Академия КИТ се свързаха с нас и поискаха да направим ако имаме желание нещо взаимно. Като цяло изслушах им идеята, поисках им снимки и ми се стори много, много интересно. Понеже идеята е математиката и природата – каква е връзката. Ние тук предимно сме биолози и зоолози и нямаме чак такива познания по математика. И затова реших, че съвместната ни работата с Академия КИТ ще се получи много добре и много интересно. И последните месеци насам предизвикахме огромен, огромен интерес покрай нашите работилници. И реших, че това е нещо много интересно, много иновативно, различно. Аз смея да кажа, че за първи път се запознах с идеята на Академия КИТ  и какво те учат и какви работилници си правят с децата, и просто реших, че много добре ще се получи тази връзка между нас и тях. И те сами ми предложиха да направим тази работилница "Фибоначи и Златното сечение“.  

Наистина звучи супер интересно като събитие. Определено разкривате един доста различен поглед над математиката, който реално доста рядко засягаме в училищата, именно практическите ползи и страни, къде можем да видим в природата да си обясним златното течение. Доста деца ли привличате по този начин и успявате ли с това да комбинирате успешно полезното със забавното?

Абсолютно. Абсолютно всяко мероприятие било то работилничка, ателие и прочие събитие за дете, абсолютно  всичко е тематично свързано и има образователна част и игрова част. Т.е. децата не получават само суха беседа и материя, ами винаги те нагледно и самички си правят това, което е в тематика със самото мероприятие и събитие. Много е важно децата, които идват при нас, да работят както те сами индивидуално, така и екипно. Доста често в такива работилници сме ги разделяли на екипи. Много е важно, вие сами знаете, много е важна екипната работа. Много е важно не само индивидуалното, но и екипното. В случая с тази работилница "Фибоначи и Златното сечение“ от Школа "Питагор“ тук ще наблегнем повече на индивидуалното. Ще обърнем максимално внимание на абсолютно всеки ученик, който ще дойде и ще се запише при нас. Най-хубавото е, че децата в тази работилничка, те ще разберат какво точно означава това златно сечение и ще открият сами защо то е толкова важно. Просто под формата на игра, на забава те ще научат много неща. И вярваме, че след занятието учениците, които дойдат при нас, ще се нетърпеливи да провокират с наученото своите родители, познати и прочие.

Точно това беше и следващият ми въпрос: какво се цели с такъв тип събития и какво искате да развиете у децата реално?

Ами да, както индивидуалното мислене, сръчност, творчество, практичност и прочие,  така искаме да развием у тях и екипната работа. Защото знаете, както е при вас, така и при нас тук, в музея, ако не сме екип, всеки си има своята работа в деня и т.н., но ако ние не работим заедно и не сме сплотени, просто няма да бъдем това, което сме.

Кога ще се състои събитието?

Ще се състои на дата 12 ноември, в неделя. Разделили сме децата,  пак казвам, за да може да им се обърне индивидуално внимание на всяко едно детенце, разделили сме ги на две групи според това кога родителите и децата имат възможност да дойдат. Едната група е сутрешна от 10.30 до 12.00 часа, втората група е следобедна – от 13.30 до 15.00 часа.

Благодаря ви много! За мен беше удоволствие. Наистина е много интересно.

Много ви благодаря и аз.

Велизара АНГЕЛОВА