Кореспондентът на Агенция "Фокус" в Благоевград Ливия Кукова и целият екип на медията бяха отличени с плакет по случай 25-годишнина на Областна администрация - Благоевград.

Плакети бяха връчени и на всички останали медии в област Благоевград за добрата им работа в отразяване дейността на Областната администрация и информиране на гражданите по всички актуални теми и проблеми, свързани с област Благоевград. 

Признанието към медиите от страна на Областна администрация - Благоевград беше високо оценено от присъстващите журналисти. 

"Бих искал да изразя най-дълбоката си благодарност и признателност към медиите за това, че информирате гражданите на Благоевград.

Вашата роля в нашата работа, на Областна администрация - Благоевград, е безценна. Вие сте връзката между случващото се и хората, които трябва да бъдат добре информирани.

От сърце Ви благодаря за всичко, за това, че безкористно и безстрашно отразявахте дори такива събития като пожарите в нашата област.

Вашата работа означава изключително много за нас и за всички жители на Област Благоевград. Поклон пред Вас!", каза областният управител на Благоевград Георги Динев. 

На празничното събитие в Благоевград присъстваха регионалният министър Виолета Коритарова, бивши областни управители, кметове на общини, народни представители, европейски депутати, видни политически личности, общественици и граждани.

В свое слово пред присъстващите областният управител Георги Динев заяви:

"Тези 25 години са време на предизвикателства, време на постижения, време, в което нашата администрация се утвърди като стабилна основа за развитието на целия регион. 

Годишнината символизира и усилията на мнозина, които са направили така, че идеите да се превърнат в реалност. 

Сега, поглеждайки в годините назад спокойно можем да кажем, че сме си свършили работата.

Създадена с Указ №1 на Президента на Р България на 5 януари 1999 година, Областна администрация бе призвана като структура да бъде стълб на стабилността, да бъде проводник между държавната власт и местните власти. 

Най-голямото призвание е нейната прозрачност и ефективност в служба на хората от областта. 

Тази годишнина е и момент за размисъл. За размисъл, относно това, което сме постигнали до тук и за това, което трябва да надградим. 

Наш основен приоритет в бъдещата ни работа ще бъде модернизиране работата на Областна администрация, за да може да бъде в крак с непрестанно нарастване на обществените потребности. 

Наред с това ще продължим да създаваме една прозрачна, ефективна и близка до хората в областта администрация. 

Щастлив съм да отбележа и факта, че само преди една година Областна администрация Благоевград получи приз - Първо място сред всички 28 областни администрации в страната по ефективност и прозрачност в управлението и е на 19 място сред всички 562 администрации на национално, местно и регионално ниво по същите критерии. Това само по себе си е достатъчно висок атестат за работата, която сме свършили всички ние през тези 25 години."

Министър Виолета Коритарова каза от своя страна:

"Съпоставяйки четвърт вековния малък юбилей с годините на човека, мога да кажа, че имаме една млада администрация, здраво стъпила на краката си с опит и жизнени сили, с ясна визия за бъдещето и стабилна позиция в настоящето. 

Ролята на областния управител и Областна администрация е изключително важна. Ако кметовете на общините и населените места са най-близко до хората, то тук в Благоевград - областният управител е най-близо до населението на 14-те общини, 13 града, 261 села на територията на областта, като своевременно е представител на Правителството и държавната властта. 

Понякога обществено-политическите прожектори не са насочени към дейността на администрацията, но значението й като териториален, едноличен орган на изпълнителната власт е безспорна и аз благодаря на вас и вашите служители за отговорната работа и постигнатите високи резултати в областта и отличия диалог, който имаме."