Административният съд в Кюстендил отбеляза 15 години от създаването си, предаде репортер на Радио "Фокус“ – Кюстендил. Тържествената част се състоя в една от залите на съдебната институция. Официални гости бяха кметът на Община Кюстендил Петър Паунов, председателят на Окръжен съд – Кюстендил Пенка Братанова, окръжният прокурор Камелия Стефанова, прокурор Марияна Сиракова, главен комисар Емил Стоилков от Териториалното звено за охрана, районният прокурор Албена Разсолкова. Председателят на Адвокатски съвет – Кюстендил Емил Велинова. Присъстващите бяха приветствани от съдия Иван Демиревски, председател на Административен съд – Кюстендил. Гостите имаха възможност да наблюдават специално изготвен по повод годишнината филм за дейността на съдебната институция.

Беше посочено, че за изминалите 15 години Административен съд – Кюстендил е разгледал и приключил с краен съдебен акт над 13 000 дела, изключително разнообразни по материя и приложима нормативна уредба. По-голямата част от производствата са приключили в препоръчителния 3-месечен срок, а над 75 % от обжалваните съдебни актове са потвърдени от Върховен административен съд.

От своя страна председателят на Административният съд в Кюстендил Иван Демиревски посочи, че съдът е успял да се утвърди като един от най-добрите съдилища в структурата на административните съдилища в България. През цялото това време Административният съд в Кюстендил е сред първите три-четири съдилища в страната по ефективност и бързина на административното производство. "Това не би могло да се постигне без усилията на всички съдии и съдебни служители“, каза Демиревски.

Венцеслав ИЛЧЕВ