Административен съд (АС)-Видин потвърди Решението на Общинска избирателна комисия (ОИК) Видин, с което са обявени избраните общински съветници и кметове на 29 октомври в Община Видин, предаде репортер на "Фокус“.

Съдът прие, че Решението на ОИК-Видин е законосъобразно, издадено от компетентен орган, при спазване на административно-процесуалните правила, регламентирани в Избирателния кодекс, в съответствие с материалния закон и неговата цел, уточняват от пресцентъра на АС.

Съдът е установил, че не са допуснати съществени нарушения на изборния процес, които да доведат до изборен резултат, различен от обявения в оспорваното решение, не е допусната техническа грешка, грешка в пресмятането, неправилно определена общинска избирателна квота, което да води до исканата отмяна на решението на ОИК и връщане на книжата за обявяване на действителните резултати.

Решението на съда подлежи на обжалване пред Върховен административен съд в седемдневен срок от обявяването му.

Делото бе образувано по жалби на ПП“ГЕРБ“ и ПП“Има такъв народ“ , които оспорваха като неправилна определената от ОИК -Видин общинска избирателна квота.