Административният съд в Русе отмени наложената от Управляващия орган на Оперативна програма "Околна среда 2014 – 2020 година“ финансова корекция в размер на близо 1.8 милиона лева по проект на "ВиК Русе“ ООД. Решението, което може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд, касае санкция, наложена за предполагаеми нарушения при изпълнението на обществена поръчка.

Съдебният спор произтича от установени нередности по сигнал № 1417 в Регистъра на сигналите за нередности към програмата. Нарушението се свързва с несъответствия със Закона за обществените поръчки и с неправомерно възлагане на договор за инженеринг на ВиК мрежата в кварталите "Средна кула“ и "Долапите“, както и изграждане на отвеждащ колектор.

По този проект, "ВиК Русе“ е сключил договор с Обединение "Роан-Русе“ на стойност над 36 милиона лева без ДДС. Финансирането по договора се извършва чрез административен договор с Министерството на околната среда и водите, като част от Оперативна програма "Околна среда“, съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие и Кохезионния фонд на ЕС.

Въпреки установените нарушения от страна на управляващия орган, Административният съд - Русе отменя наложената финансова корекция, като подчертава, че в процеса на възлагане и изпълнение на обществената поръчка не са открити доказателства за умишлени действия от страна на "ВиК Русе“, пише Dunavmost. Решението на съда е от съществено значение за дружеството, тъй като спестява значителни финансови средства, но случаят остава отворен за възможно обжалване.