Смолянският административен съд с Решение № 38/10.02.2022 г. по адм. дело № 313/2021 г., отмени по протест на Окръжна прокуратура - Смолян разпоредби от Правилника за организацията и дейността на Общински съвет - Мадан, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация, приет с Решение № 21/18.12.2019 г., взето с Протокол № 3 на ОбС - Мадан, изменен и допълнен с Решение 204/ 22.01.2021г., както следва: чл. 18, чл. 19 т.2, чл. 20 т.1-6, чл. 62 ал.1 в частта "председателски съвет“ и ал.3, чл.124 т.1 в частта "председателски съвет“ и чл. 129 ал.2 от Правилника. Това съобщиха от Административен съд – Смолян.

В мотивите си съдът приема, че създаването на Председателски съвет е в противоречие с нормативен акт от по-висок ранг, а именно с КРБ и със ЗМСМА. Съдът сочи, че в закона не е предвидено в състава на Общинските съвети да съществуват други органи, освен изрично посочените в закона и че с правилник не могат да се доразвиват законови норми и да се създават допълнителни органи. Посочено е, че компетенциите на органите винаги се определят от материалния закон, което е пряко следствие от нормата на чл. 4 ал.1 КРБ и чл. 4 ал.1 АПК. Мотивирано е, че само законодателят е този, който може да определя структурите на местно самоуправление и местна администрация. В ЗМСМА няма Председателски съвет, респективно той не може да има правомощия, които са дадени от закона на други органи. Поради това оспорените разпоредби от правилника са незаконосъобразни, като противоречащи на материалноправни норми на нормативен акт от по-висока степен.

Решението подлежи на обжалване пред Върховен административен съд на Република България в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.