Състоянието на пътната мрежа във Великотърновска област обсъдиха областният управител Ивайло Здравков и директорът на Областно пътно управление Венцислав Ангелов, предаде кореспондент на "Фокус". Акцент в срещата бе ремонтът на път II-53 Поликраище - Лясковец и по-точно отсечката от разклона за град Златарица до Елена, която предстои да бъде пусната в експлоатация скоро.  Директорът на ОПУ обясни, че в участъка текат довършителни работи. Подчерта и, че в петък е получено разрешение за поставяне на набита фракция от тип B1 като най-горен износващ слой на пътя.

“Това е един от най-подходящите типове настилка, който може да се изпълни, предвид географското положение и климатичните особености на региона. Избрахме него, тъй като теренът е планински, често има мъгли и дъждове в района и е необходимо асфалтът да е с високо сцепление. Всичко това се прави, за да се осигури безопасността на преминаващите и да се намали максимално рискът от възникване на пътно-транспортни произшествия", обясни Ангелов.

Той допълни и, че всички срокове за ремонта на пътя се спазват, а забавянето е дошло от факта, че реалното състояние на отсечката е било много по-лошо от първоначално заложеното, което е наложило извършването на допълни дейности.

“Ремонтите бяха законово преустановени през зимата, тъй като лошото време не позволяваше на екипите да работят. Всички това е съгласувано с контролния орган по ОП “Региони в растеж", откъдето е финансирането", допълни Венцислав Ангелов.

Утре областният управител и директорът на ОПУ ще се включат в редовната сесия на ОбС - Елена, за да разяснят на гражданите и съветниците на какъв етап са дейностите и кога се очаква пътят реално да бъде пуснат в експлоатация.

Ивайло Здравков поиска информация и за цялостното състояние на пътната мрежа в областта. То към момента е задоволително. По-мащабни ремонти текат по път I-5 Русе-Велико Търново /в района на  Полски Тръмбеш/, които се случват в срок, както и по път III-405 Свищов - село Царевец, които също се очаква да приключат на време.

До края на месец октомври ще продължат и текущите ремонти по републиканската пътна мрежа на област Велико Търново, които освен преасфалтиране включват подмяна на пътни знаци и полагане на маркировка. Всичко това е част от подготовката преди началото на зимния сезон.