С много топли думи и приветствия, празнична музикална програма, множество гости, развълнувани студенти и преподаватели в препълнената Концертна зала, днес в АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев“ в Пловдив бе дадено началото на 61-та академична учебна година.

Сред многобройните гости, уважили празника бяха заместник-кметът по култура, археология и туризъм на община Пловдив Пламен Панов, Нурджан Караджова - заместник областен управител на област Пловдив, Фиданка Кацарева – зам.-кмет на район Централен, доц. д. р Боряна Иванова – ректор на АУ – Пловдив, проф. Галин Иванов – ректор на УХТ, доц. д-р Екатерина Кюскиева-Арабска - ректор на ВУАРР, доц. д-р инж. Никола Шакев – директор на ТУ София – филиал Пловдив и зам. -директорът проф. д-р инж. Въльо Николов, Олга Манолова от ВУСИ, Николай Томов - директор на НГСЕИ, членове на Съвета на настоятелите, членове на Студентски съвет и др.

Водещ на празничната церемония по откриването бе Ирина Чавушян, второкурсничка и Председател на Студентски съвет и Студентско представителство. Пръв приветствие към гостите, академичната общност и специално към най-развълнуваните, първокурсниците, оправи ректорът на АМТИИ «Проф. Асен Диамандиев» - доц.д-р Жан Пехливанов, за когото това е първо откриване на академична учебна година в ролята му на новоизбран ректор. Освен топлите думи студентите, той използва възможността да представи ново ръководство на Академията.

В духа на традицията, от името на първокурсниците поздрав отправи Габриела Влаева, приета в една от най-желаните специалности "Маркетинг и комуникации в изкуствата“, която поднесе и букет на ректора. Следващият поздрав по повод официалното откриване на новата учебна 2024/25 година бе поднесен от заместник-кмета Пламен Панов.

"Щастлив съм, че именно аз, в качеството ми на заместник-кмет по култура, имам възможността да ви приветствам в този толкова вълнуващ ден! Вълнуващ е както за тези, които за първи път прекрачват прага на Академията– първокурсниците, но и всички настоящи студенти, които вече в процеса на следване са разбрали, че АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев“ е едно необикновено място, един истински дом, храм на изкуствата. Бих искал най-напред да поздравя новото ръководството в лицето на доц.д-р Жан Пехливанов, както и старото, в лицето на проф. Тони Шерекерджиева – Новак и нейния екип, за това че се работеше и ще продължава да се работи, за да можем днес ние да казваме, че АМТИИ е не просто престижна институция, а най- динамично развиващата се образователна институция в България.

Извън сухата статистика ще видите, че освен пълната бройка студенти, тук има близо 50 специалности, подготвящи бакалаври и магистри. Надявам се всички ние да съзнаваме, че това са бъдещи поколения висококвалифицирани специалисти в сферата на музикалното, танцовото, изобразителното изкуство и педагогиката по изкуства. Те ще захранят целия културен спектър на Пловдив, а това е изключително важно, защото ние имаме нужда от тях.

Обръщам се към преподавателите, част от които имам честта да познавам добре от работата ми през последните 5 години: Продължавайте да изпълнявате все така успешно и пламенно мисията си и да работите за издигане на престижа на българското висше образование. Бих искал да се обърна и към студентите, особено първокурсниците: Трудете се, учете, мечтайте и знайте , че да мечтаете е също толкова важно, колкото и да действате. Нека АМТИИ да бъде мястото, където вие да намерите своето истинско вдъхновение.

От името на община Пловдив и на кмета Костадин Димитров, бих искал да подчертая колко е силна и важна връзката между АМТИИ, общинските културните институти, пловдивските музеи, отдел "Култура“ и община Пловдив. Не само за реализирането на Културния календар. Важно е, че традициите се градят и вие ще продължавате да ги поддържате. На всички пожелавам една изключително здрава, успешна и силна академична година. На добър час!“, каза в приветствието си Пламен Панов.

От името на Академичната общност на висшите учебни заведения в Пловдив топли думи и поздрави отправи доц. д. р Боряна Иванова – ректор на Аграрния университет. След края на официалната част, гостите станаха свидетели на таланта и устрема на възпитаниците на АМТИИ в празничната музикална програма.