Народните читалища са традиционни самоуправляващи се български културно-просветни сдружения в населените места, които изпълняват и държавни културно-просветни задачи. На територията на област Кюстендил действащите читалища са 33, съобщиха за "Фокус“ от Териториално статистическо бюро – Югозапад. В рамките на 5 години броят на читалищата се е увеличил с 2. 26 от читалищата са разкрити в градовете, а останалите – 73,7 %, са в селата. Членовете на читалищата са 8 380.

Читалищата са центрове за съхраняване на добрите практики за опазване на нематериалното културно наследство. Тези средища  успяват да останат живи обществени институции, в които националната култура се възпитава и предава през поколенията до наши дни.

Повече от половината читалища предлагат услуги за ползване на компютър с достъп до интернет за потребители. В 79 читалища, или 79.8% от всички читалища, има действащи библиотеки. 43 читалища разполагат със зала за представления.

Данните сочат, че за изминалата година от читалищата в област Кюстендил са организирани общо 2 934 културни и творчески прояви. Най-голям е броят на организираните от читалищата празненства и фестивали - 947, следван от честванията на бележити дати и годишнини – 777.

Сред останалите дейности са представяне на книги, филмови прожекции, събори и уреждане на музейни сбирки.

Читалищата, особено в малките населени места, играят ролята на средища, където се пазят уникални традиции. Там от стари на млади се предават вековни занаяти, песни, приказки, поверия, съхранява се връзката с българските корени.

Венцеслав ИЛЧЕВ