98 са разработките, които участват в Международния архитектурен конкурс за идеен проект за Център за експериментално куклено изкуство – Стара Загора, съобщиха за "Фокус" от Община Стара Загора. Те са дело на архитекти от над 30 страни от всички континенти.  Крайният срок за подаване на документите бе 15 юли. Според организаторите - броят на участниците е впечатляващ и това говори за огромен интерес към конкурса. 

Следващата  стъпка в процедурата, която тече в момента,  е  да бъдат спазени правилата за анонимност на предложенията при представянето им. Това е гаранция за справедливо и безпристрастно оценяване, споделят организаторите.

Международно жури, в състав от девет редовни членове от Румъния, България, Швейцария, Полша и Унгария, както и трима резервни членове от нашата страна,  ще има нелеката задача да избере 3-те най-добри проекта, които ще бъдат отличени с награди. Победителят получава  10 000 лв.  като класираният на първо място ще бъде поканен и да изработи технически и работен инвестиционен проект, както и авторски надзор за изграждане на новата сграда.  Журито ще  заседава в рамките на три дни, следвайки предварително разписана методология.  

Организаторите благодарят на всеки един от участниците, вложили  душата си в тази първа стъпка към реализиране на една мечта, като им пожелават успех.  Резултатите ще бъдат обявени  публично на 28 юли в Стара Загора. 

Държавен куклен театър – Стара Загора, Министерство на културата, с подкрепата на Община Стара Загора, обявиха през април Международен архитектурен конкурс за идеен проект за Център за експериментално куклено изкуство. Той привлече архитекти, които имат отношение към съвременното изкуство, любов към театъра и желание да проектират необичайна и нестандартна сграда, в която ще се случва магия. 

Рени АТАНАСОВА