9574 е броят на учениците, които днес влизат в училищните класни стаи в област Кюстендил, съобщиха пред "Фокус“ от Регионално управление на образованието – Кюстендил. Образователните институции са общо 59 от които 38 са училища, 19 детски градини, Обединен детски комплекс и Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование.

 

Броят на първокласниците в областта е 831. Най-много са в Кюстендил – 347. В Дупница те са 331, а в Бобов дол – 38. 11 са първокласниците в Бобошево, 18 в Рила, 20 в Кочериново. Толкова е и броят на първокласниците в Невестино. 43 са първолаците в Сапарева баня, а само 3 в Трекляно. Миналата учебна година общият брой на учениците, прекрачили за първи път училищния праг е бил 1018.

На територията на област Кюстендил за учебната 2024/2025 година има 4 защитени училища и 17 средищни училища. В областта има 8 иновативни училища, а именно:

Основно училище "Евлоги Георгиев“, Дупница; Профилирана гимназия "Христо Ботев“, Дупница; Основно училище "Професор Марин Дринов“ , Кюстендил; Начално училище "Свети Климент Охридски“ , Кюстендил; Природоматематическа гимназия "Проф. Емануил Иванов“ , Кюстендил; Професионална гимназия по икономика и мениджмънт "Йордан Захариев“, Кюстендил; Езикова гимназия "Д-р Петър Берон“ , Кюстендил; Основно училище "Св. св. Кирил и Методий“ , Кюстендил.

Иновативните училища разработват и въвеждат нови методи на преподаване, внедряват иновативни елементи в организацията и съдържанието на обучението, усъвършенстват управлението си. Иновативните процеси се въвеждат в продължение на четири години, като за всяка учебна година са описани конкретно етапите на напредъка и резултатите, които подлежат на мониторинг.

В тях са определени целите и идеите, свързани с личностното, интелектуалното и емоционалното развитие на учениците. Проектите се оценяват от Комисията за иновативните училища, в която участват психолози, социолози, педагогически специалисти, представители на научната общност, лица с доказан опит в областта на образованието, науката и технологиите.