Институтът по земеделие в Кюстендил отбелязва 95 години от своето създаване, съобщи пред "Фокус“ доцент д-р Илияна Кришкова, директор на научния институт. Звеното е правоприемник на откритата през далечната 1929 година Овощарска опитна станция в град Кюстендил.

"Още преди създаването на Института се е осъзнала нуждата от такъв институт в региона. През 1925 година се реализира успешен износ на овощни плодове и производителите в региона разбират нуждата от създаването на научен център, под чието ръководство да се изгради проспериращо овощарство в региона и техните усилия се увенчават с успех“, разказа Илияна Кришкова.

Създаден с високата цел да се направи от град Кюстендил средище на овощарска мисъл в България, още от своето основаване се превръща в еталон за отлични научни изследвания и иновации в областта на генетиката и селекцията на череши, вишни, сливи, ябълки  и други овощни растения.

И днес сортовете на Института са все повече търсени от българските земеделски стопани, а колективът има амбицията да върне ценните български сортове по българските градини и на българския пазар.  "Имаме създадени много сортове череши, ябълки, сливи, круши. Награждавани сме на национални и международни изложения със златни медали. Първият ни златен медал е от Международния панаир в Пловдив и е от далечната 1934 година“, допълни Кришкова.

Директорът на научния институт посочи, че на база климатичните промени се работи по създаването на устойчиви сортове. В момента са подадени за изпитване три нови кандидат-сорта. Един от тях ще бъде представен и на Празника на плодородието в Кюстендил. Става въпрос за сорт ябълка. "Узрява в средата на месец септември. Цъфти два дни преди "Златна превъзходна“. Плодовете са средно едри, около 200 – 220 гр. Дървото има умерен растеж. Устойчив е на струпясване и има висока и редовна родовитост“, разказа за новия кандидат-сорт ябълка ръководителят на научното звено. Сортът има работното заглавие "Мария“.

За поредна година Институтът по земеделие е съорганизатор на Празника на плодородието в Кюстендил. По повод годишнината на площада в града ще бъдат представени 95 сорта овощия – ябълки и круши. Десет от сортовете ще бъдат представени на самата сцена с техните характеристики. Два от сортовете са създадени в самия Институт – "Сияна“ и "Горана“. Ще бъде представен и кандидат-сортът "Мария“. Сред десетте са два устойчиви на болести и два хибрида, както и две круши.

Голямата годишнина на Института по земеделие беше отбелязана подобаващо в залата на Възрожденското училище в Кюстендил.