90 % от земеделската продукция в село Горна Арда е унищожена от градушката и проливния дъжд, които валяха в понеделник вечерта. Това съобщи за "Фокус“ инж. Мариана Цекова – зам.-кмет на Смолян. "Много са щетите по пътищата и земеделската продукция в селата от Горното поречие на река Арда и най-вече в Горна Арда и Сивино. Много от пътищата са свлечени, има и изкъртен асфалт от пороите“, уточни още инж. Цекова.

Кметският наместник на Горна Арда Елмира Ананиева каза за "Фокус“, че в Горна Арда и Билянска има много поражения по посевите – фасул, картофи и царевица. "В Горна Арда почти на 100% е унищожено, защото градушката беше малко по-едра от орех и продължи около 15 минути. В Билянска щетите по земеделската продукция са на около 80 %. Много е жалко, защото хората нямат застраховки, не са земеделски производители и не знам по какъв начин могат да ги обезщетят. Имам уверението на община Смолян, че ще ми съдействат, както и на Областната управа, за което сърдечно благодаря. Те ще се опитат да съдействат поне малко да се компенсират хората. Когато бях в най-засегнатите места от градина, на градина се разплаках. Хората са положили толкова труд и сега на 100% им е унищожена реколтата. А тя не е, за да изкарат пари от нея, а за да се прехранват“, обясни Ананиева. Тя допълни, че и днес продължава описването на щетите, нанеси от градушката.  

Освен по посевите, щети има и по къщите и автомобили. "Има изпочупени керемиди, има счупени стъкла на автомобили, както и следи от градушката по колите в селото“, каза още кметският наместник на Горна Арда.

Кметът на село Сивино, Зоя Калайджиева каза за "Фокус", че е изнесена 4-киломитровата главна улица в селото. "Това означава, че пътят, свързващ трите махали на селото е в окаяно състояние. Общината съдейства за докарването на пакелаж, за да се разстели и пътят да стане проходим и хората да могат да стигнат безпроблемно до къщите си. Земеделски щети има само в част от един имот в Сивино. Главният проблем е в пътната мрежа на селото. Фирмата извозва материалите и вече се работи по възстановяването на щетите“, каза още Калайджиева.