Актуална справка за първата половина на годината за регистрираните положителни случаи на Африканска чума по свинете (АЧС) на територията на област Добрич показва, че няма констатирано заболяване в частни и промишлени обекти. Това стана ясно по време на заседание днес на Областната епизоотична комисия, съобщават от пресцентъра на Областна администрация - Добрич.

Има 9 случая на положителни проби при диви свине, отстреляни на територията на държавните ловни и горски стопанства в областта. За първото полугодие в нашата страна положителните случаи на АЧС са общо 121, докато в съседна Румъния данните са за 223 положителни проби при диви прасета и 259 положителни резултата при домашни свине.

Специалистите са категорични, свиневъдството е дейност с голяма икономическа стойност в област Добрич. Има регистрирани 8 индустриални обекта в района, където се отглеждат около 135 хил. прасета.

Регистриран е случай на АЧС в частен двор в област Монтана на 19 юли, а днес - втори в друго населено място на областта. Предложени от комисията в Добрич са мерки за превенция – инвентаризация на личните стопанства, която да бъде извършена до края на месец август, като не е забранено отглеждането на свине за лични нужди; извършване на съвместни проверки с МВР при транспортирането на живи животни; разпространение на информационни материали на лични стопанства, където се отглеждат прасета за домашни нужди; продължаващ мониторинг на дивите прасета.