За поредна година Институтът по земеделие в Кюстендил е съорганизатор на традиционния за града Празник на черешата, предаде репортер на "Фокус“. Тази година научното звено представи пред гостите на празника 85 сорта череши, вишни и хибриди.

"Гази година празникът е малко по-късно, много от черешите преминаха. Топлото време ускори узряването им. Човек, ако погледне на пръв път, трудно може да различи отделните сортове, защото повечето от тях вече са на фаза презряване, но все пак на нашия щанд се вижда палитрата от плодове и тяхното разнообразие“, каза проф. д-р Димитър Сотиров, зам.-директор на Института по земеделие в Кюстендил.

По думите му повечето хора са свикнали да различават не повече от 5-6 сорта череши, а Институтът по земеделие показва разнообразието от сортове. "Целта е хората да се запознаят и с нашата селекционна дейност при черешата. Представили сме и много хибриди, които по някои качества превъзхождат основните сортове. Надяваме се, че в близките няколко години ще бъдат признати като нови сортове български череши“, коментира проф. Сотиров.

Той посочи, че българската череша е сред най-вкусните.