Днес се провежда заседание №5 на СОС. Общинските съветници имат 36 точки в дневния ред. Докладите, които общинските съветници ще обсъждат, са на кмета на София Васил Терзиев. Първият е относно даване на съгласие да се удължи през 2024 и 2025 г. изпълнението от районните администрации на проектните дейности по Програма за храни и основно материално подпомагане 2021 – 2027 г. "Топъл обяд“, която е съфинансирана от Европейския социален фонд. 

"Програмата "Топъл обяд" към момента се изпълнява на 3,20 на ден. Беше възложено да се изготви доклад, с който да се дофинансира от бюджета на Столична община на по-висока стойност. В момента се обсъжда цена от 6 лева т.е. дофинансиране с 2,80 лева", заяви заместник-кметът по социалните дейности Надежда Бачева, предава репортер на Sofia24.bg.

Потребителите в момента са 1089, но без район "Надежда", където има още 200 човека. В проекта участват 13 столични района.  

"Район "Надежда" в момента не се обслужва от фирми към момента. Като там са 200 човека, които в момента не ги обслужва никой", каза заместник-кметът по социалните дейности Надежда Бачева, по повод въпрос дали проектът ще се изпълнява от общинското предприятие "Социален патронаж".

От думите й стана ясно, че заданието по проект е всеки обяд да има супа, основно, хляб и поне веднъж седмично десерт, като едно от двете ястия трябва да има месо. 

"Хората, които получават тази помощ са най-слабите и уязвими хора в София. Те  всъщност не могат да си позволят нищо затова кандидатстват по програма "Топъл обяд" и тя им се предоставя безплатно. Така че, за да помогнем на тези хора, мисля че е важно да не спираме програмата, както и да им осигурим прилична храна", добави още Надежда Бачева.  

Район "Подуяне се обслужва от район "Средец", а район "Оборище" от "Слатина". Това каза Бачева по повод районните администрации, които по една или друга причина изпуснаха договорите и са преразпределени към други райони. 

Бачева съобщи, че това увеличение ще струва на Столична община 800 000 лева до края на тази година. Решението за "Топъл обяд" е гласувано, а решението за дофинансиране ще бъде гласувано на следващото заседание на СОС. Програмата продължава и през 2025 г., като районите ще кандидатстват, за да могат да я изпълняват", каза още Надежда Бачева.